Sărbătoarea Sf. Antim Ivireanul la Parohia Mogoșești

Astăzi, 27 septembrie, a fost prilej de mare bucurie duhovnicească pentru credincioșii Parohiei Mogoșești din Protopopiatul Mihăilești, deoarece biserica parohială și-a sărbătorit cel de-al doilea ocrotitor, pe Sfântul Ierarh Antim Ivireanul, Mitropolitul Țării Românești. Manifestările religioase închinate Sfântului Ierarh Antim Ivireanul au debutat ieri, 26 septembrie, cu o procesiune cu Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Parohia Letca Nouă și cu părticele din moaștele Sfântului Ioan Rsusul de la mănăstirea cu același nume din localitatea Slobozia de Giurgiu. La finalul procesiunii, Icoana Maicii Domnului și racla cu moaștele Sfântului Ioan Rusul au fost așezate în pridvorul sfântului locaș, într-un loc special amenajat, unde toți credincioșii prezenți au putut să se închine. Procesiunea a fost urmată de slujba Vecerniei cu Litie, Paraclisul Maicii Domnului și Acatistul Sf. Ioan Rusul, săvârșite de un sobor de preoți.

Astăzi, în ziua sărbătoririi Sfântului Antim Ivireanul, credincioșii Parohiei Mogoșești și-au primit arhipăstorul, pe Preasfințitul Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului. Cu această ocazie, Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie Arhierească, înconjurat de un ales sobor de preoți și diaconi și de părinți consilieri de la centrul eparhial. Cu binecuvântarea ierarhului nostru, Lăudat George Mihăiță, elev la Seminarul Teologic „Teoctist Patriarhul” din Giurgiu, a pregătit o omilie despre activitatea culturală și tipografică a Ierarhului Martir Antim Ivireanul, cel care a avut un rol însemnat în introducerea completă și definitivă a limbii române în slujba bisericească.

În cuvântul de învățătură, potrivit episcopiagiurgiului.ro, Chiriarhul a vorbit despre importanța cinstirii sfinților în viața creștinilor. Existența sfinților arată că sfințenia dumnezeiască nu s-a întrupat pentru a rămâne obiect al adorării, ci pentru a fructifica moral omenirea, rodind sfinți. În fiecare sfânt Se sălășluiește Hristos, prin dumnezeirea și umanitatea Sa sfântă și sfințitoare. Biserica îi cinstește pe sfinți, întrucât recunoaște în ei prezența lui Hristos și lucrarea Sfântului Duh, a încheiat Preasfinția Sa.

La final, Preasfinția Sa a oferit părintelui Gabriel Chirculeanu, parohul bisericii, o icoană a Maicii Domnului, iar credincioșilor prezenți, iconițe și revista „Familia Ortodoxă”.

Ridicată în anul 1825 de către boierul Constantin Banu-Bălăceanu, biserica din localitatea Mogoșești se bucură de ocrotirea Sfinților Împărați Constantin și Elena, iar din anul 2009, de ocrotirea unui mare cărturar al Bisericii Ortodoxe Române, Mitropolitul Martir Antim al Țării Românești.

Comentarii Facebook


Știri recente