Sute de credincioși din Iași au sărbătorit marele praznic al Pogorârii Duhului Sfânt la Catedrala mitropolitană din oraș, unde slujba Sfintei Liturghii a fost oficiată de Înalt Preasfințitul Teofan, Arhiepiscop al Iașilor și Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, după cum informează „Ziarul Lumina”. Anul acesta, slujba sărbătoririi Rusaliilor la catedrala ieșeană a adus cu sine un moment deosebit, atât pentru Centrul eparhial Iași, cât și pentru credincioșii prezenți: protosinghelul Hrisostom Rădășanu, consilier al Sectorului Învățământ al Arhiepiscopiei Iașilor, a fost ridicat la rangul de arhimandrit.
Duminică, 3 iunie 2012, în Duminica Pogorârii Sfântului Duh sau a Rusaliilor, IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, în sobor de preoți și diaconi, a săvârșit slujba Sfintei Liturghii și Vecernia plecării genunchilor, la Catedrala mitropolitană din Iași. Din soborul de slujitori au făcut parte și arhim. Nichifor Horia, exarhul administrativ al mănăstirilor din Arhiepiscopia Iașilor, arhim. Dosoftei Șcheul, mare eclesiarh al Catedralei mitropolitane din Iași, arhim. Hrisostom Rădășanu, consilier al Sectorului Învățământ al Arhiepiscopiei Iașilor, arhim. Nectarie Clinci, starețul Mănăstirii Sihăstria Putnei, protos. Valerian Radu, slujitor la Catedrala mitropolitană din Iași, și diac. Nicolae Hulpoi, directorul Doxologia Media.
Răspunsurile la strană au fost date de Corul ‘Sanctus’ al Catedralei mitropolitane din Iași, condus de Costel Mirel Nechita, dar și de studenți ai Facultății de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității ‘Sfântul Clement de Ohrida’ din Sofia, care alături de dr. Ivan Jelev Dimitrov, profesor de Noul Testament în cadrul aceleiași facultăți, se află în pelerinaj în aceste zile la mănăstirile din Moldova. După săvârșirea Sfintei Liturghii, mulți dintre credincioșii prezenți s-au împărtășit cu Sfintele Taine, după care a urmat Vecernia plecării genunchilor, iar IPS Teofan a citit din fața ușilor împărătești cele șapte rugăciuni, împărțite în trei grupe, rânduite de Biserică pentru praznicul Pogorârii Duhului Sfânt. La final, IPS Teofan a binecuvântat frunzele verzi de tei și nuc ce au fost împărțite la final credincioșilor, frunze ce simbolizează limbile de foc ale puterii Sfântului Duh care s-au pogorât asupra Apostolilor.
În cuvântul de învățătură adresat credincioșilor la finalul Sfintei Liturghii, Înalt Preasfințitul Teofan a vorbit despre semnificația sărbătorii Cincizecimii, subliniind că ‘frunzele de nuc binecuvântate astăzi închipuie limbile de foc care au coborât la Cincizecime asupra Sfinților Apostoli, înființându-se atunci, în mod văzut, Biserica lui Hristos. De atunci până astăzi, de aproape două milenii, Biserica trăiește sub adumbrirea Duhului Sfânt, fiindcă viața creștină foc este și arde până la incandescență în sufletele celor care Îl iubesc pe Domnul. Biserica îi cheamă astăzi pe toți fiii ei să facă din dobândirea Duhului Sfânt scopul suprem al vieții lor, prin trăirea într-o viață de smerenie, de iubire și de rugăciune față de vrăjmași, prin împărtășirea cu Sfintele Taine și prin rugăciune neîncetată. Să-L rugăm pe Dumnezeu să ne dăruiască Duhul Său cel Sfânt care să pătrundă în adâncimea inimii noastre și să alunge de acolo întunericul care se așază prin prea multa noastră mândrie și nespusele ambiții care ne definesc viața’.
La slujbă de duminică de la Catedrala mitropolitană a fost prezent și Wolfgang Gerstner, primarul orașului german Baden Baden, împreună cu pr. Ionuț Bogdan Stavarachi, superiorul Capelei Ortodoxe Române ‘Sf. Arh. Mihail’ din Baden-Baden (Stourdza Kapelle).
Un nou arhimandrit în slujba Bisericii – părintele Hrisostom Rădășanu
Bucuria zilei a fost întregită, la finalul Sfintei Liturghii, prin hirotesia întru arhimandrit a părintelui protosinghel Hrisostom Rădășanu, consilier al Sectorului Învățământ al Arhiepiscopiei Iașilor, de către IPS Teofan, ca urmare a aprobării, de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, a ridicării preacuvioșiei sale la această treaptă de slujire în Biserică.
Arhim. Hrisostom Rădășanu, pe numele de botez Cristian Petru, s-a născut pe data de 28 iunie 1980 la Timișoara. Între anii 1994-1999 a urmat Seminarul Teologic ‘Veniamin Costachi’ de la Mănăstirea Neamț; între 1999-2003 a urmat Facultatea de Teologie Ortodoxă ‘Dumitru Stăniloae’ din Iași – secția pastorală; între 2003-2004 a frecventat School of Ecumenical Studies – Ecumenical Institute at Bossey; între 2004-2005 urmează masterul la Facultatea de Teologie din Iași, secția sistematică-biblică, iar momentan este doctorand al Institutului Pontifical Oriental de la Roma, cu o teza ce tratează viața mănăstirească românească din veacul al XX-lea. Între anii 1999-2006 a lucrat la Radio TRINITAS, iar în perioada iulie-octombrie 2004 a fost redactor-șef al acestui post de radio.
Din octombrie 2004 vine ca preparator la Catedra de Teologie Morală și Spiritualitate Ortodoxă din cadrul Facultății de Teologie din Iași. A scris zeci de studii și articole în ‘Analele științifice’ ale Universității ‘Al. I. Cuza’, în ‘Ziarul Lumina’ și ‘Lumina de Duminică’, în ‘Îndreptătorul credinței’, în ‘Ideea Creștină’ și ‘Lumea Ieșeanului’.
În vara anului 2006 decide să pășească în viața monahală alegând pentru închinoviere Mănăstirea Sihăstria Putnei, unde va primi și hirotonia întru ierodiacon, iar mai apoi ieromonah. După întronizarea IPS Teofan ca Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, este chemat la ascultare, fiind numit secretar mitropolitan. În prezent, părintele Hrisostom este consilier al Sectorului Învățământ al Arhiepiscopiei Iașilor.
‘Un tânăr monah, un bun teolog, un om evlavios’
Mai multe detalii despre activitatea arhim. Hrisostom Rădășanu am aflat de la pr. prof. dr. Ion Vicovan, decan al Facultății de Teologie Ortodoxă ‘Dumitru Stăniloae’ din Iași și consilier pentru învățământ universitar în cadrul Mitropoliei Moldovei și Bucovinei: ‘De părintele Hrisostom Rădășanu mă leagă în primul rând perioada în care a fost student al Facultății de Teologie Ortodoxă ‘Dumitru Stăniloae’ din Iași, el fiind unul dintre cei mai buni studenți pe care i-a avut facultatea noastră. După absolvirea studiilor universitare, a beneficiat de mai multe stagii de studiu în străinătate, după care l-am cunoscut pe părintele Hrisostom într-o nouă etapă, în cea de colaborator al Radioului TRINITAS, unde sfinția sa, pe vremea aceea mirean, realiza emisiuni în mod deosebit cu caracter istoric, privitoare la istoria bisericească. Mai târziu, a intrat ca și colaborator în cadrul Facultății de Teologie din Iași, fiind asistent universitar la disciplina Morală și, astfel, am avut posibilitatea de a-l cunoaște și mai bine.
M-am bucurat când am auzit că a ales calea monahismului, știind că este și va fi un om de nădejde pentru Biserică, după cum iarăși m-am bucurat când a fost chemat de Înalt Preasfințitul Părinte Mitropolit Teofan pentru a sluji Biserica în calitate de apropiat colaborator și mai târziu de consilier în cadrul Arhiepiscopiei Iașilor, unde am colaborat foarte bine. Mă bucură, de asemenea, ridicarea părintelui la rangul de arhimandrit, pentru că este un tânăr cu deosebite calități, cu o viață duhovnicească aparte. Pot spune că cea dintâi calitate a părintelui Hrisostom Rădășanu este aceea că este un om evlavios și râvnitor în același timp. Este foarte important ca un tânăr, ca un slujitor al Bisericii, ca un cadru didactic, ca un monah să aibă evlavie față de cele sfinte, mai ales în ziua de astăzi, când această dimensiune nu este suficient de cunoscută sau pe care poate unii dintre cei mai tineri nu o înțeleg. În al doilea rând aș menționa faptul că este un om și inteligent, dar și înțelept.
Când spun inteligent, am în vedere faptul că are o minte sclipitoare, știindu-se faptul că sfinția sa a fost admis la Facultatea de Teologie ca olimpic pe țară la disciplina Dogmatică, iar prelegerile sale au un farmec aparte, și spun înțelept pentru că, tânăr fiind, a știut să aleagă o cale foarte frumoasă în viață și anume calea monahismului.
Părintele Hrisostom este unul dintre cei care a fost dăruit de Dumnezeu cu inteligență, dar pe care el a transformat-o în înțelepciune. Foarte bun comunicator, în special cu tinerii, părintele este frecvent invitat pentru a susține conferințe, ceea ce este o notă foarte importantă, pentru că un tânăr monah, un bun teolog, un om evlavios și râvnitor poate fi un exemplu pentru tinerii cărora li se adresează.
Avem nădejdea că Dumnezeu l-a ales pe părintele Hrisostom pentru a fi un slujitor de seamă al Bisericii, întocmai vrednicilor de amintire slujitori pe care Mitropolia Moldovei i-a dăruit Bisericii de-a lungul istoriei, și îi dorim ca această promovare să-i fie un pas spre creșterea duhovnicească și un pas spre mai binele Arhiepiscopiei Iașilor’.