Sărbătoarea Rusaliilor în Transilvania

Praznicul Pogorârii Duhului Sfânt a adunat sute de credincioși la Catedrala mitropolitană din Sibiu, unde Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înalt Preasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, înconjurat de slujitori ai catedralei și cadre didactice de la Facultatea de Teologie Ortodoxă ‘Sfântul Andrei Șaguna’, după cum informează „Ziarul Lumina”.

În cuvântul de învățătură, IPS Mitropolit Laurențiu a vorbit despre Sfânta Treime și lucrarea de mântuire a omenirii săvârșită de Persoanele Sfintei Treimi, dar și despre lucrarea harică a Sfântului Duh în lume, prin Biserică, instituția divino-umană născută în lume la Cincizecime. La finalul Sfintei Liturghii, ierarhul și preoții au citit rugăciunile de binecuvântare a credincioșilor în această zi de mare praznic.

Din inițiativa Înalt Preasfințitului Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, în spiritul vechilor tradiții creștine, s-a organizat o procesiune de Rusalii prin centrul municipiului Cluj-Napoca. La finalul acesteia a avut loc slujba de Sfințire a Apei și s-au citit rugăciuni pentru țarină și pentru mediul înconjurător. Alături de IPS Mitropolit Andrei au mai fost prezenți Preasfințitul Petroniu, Episcopul Sălajului, Preasfințitul Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei, Preasfințitul Vasile Someșanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Clujului, Preasfințitul Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, și un impresionant sobor de preoți.

Preasfințitul Sofronie, Episcopul Oradiei, a săvârșit Sfânta Liturghie la noua Catedrală episcopală ‘Învierea Domnului’ și ‘Sfântul Ierarh Andrei, mitropolitul Transilvaniei’ din Oradea, înconjurat de părinții membri ai Permanenței Consiliului eparhial și de părinții slujitori ai catedralei.

Preasfințitul Petroniu, Episcopul Sălajului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din cartierul Porolissum, din Zalău, la hramul bisericii. În cadrul Sfintei Liturghii, ierarhul l-a hirotonit diacon pe teologul Florin Ardelean. PS Petroniu și-a arătat bucuria pentru lucrările săvârșite la lăcașul de cult prin purtarea de grijă a pr. Alexandru Horvat, consilierul social-filantropic al Episcopiei Sălajului, și pr. Ioan Pop.

La Catedrala episcopală ‘Sfânta Treime’ din Baia Mare, Sfânta Liturghie a fost oficiată, în prezența miilor de maramureșeni, de Înalt Preasfințitul Arhiepiscop Justinian al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, alături de care s-a aflat și Preasfințitul Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al eparhiei.

Comentarii Facebook


Știri recente