Sărbătoarea românilor din Vârșeț

În duminica Sfinților Părinți de la Sinodul I Ecumenic a fost prilej de sărbătoare pentru românii ortodocși din Serbia care au aniversat centenarul târnosirii Catedralei episcopale din Vârșeț.

Delegatul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel la eveniment a fost Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Mitropolitul Ardealului. Înaltpreasfinția Sa a oficiat Sfânta Liturghie alături de Preasfințitul Părinte Nicanor al Episcopiei Ortodoxe Sârbe de Timișoara, dar și de alți ierarhi ai Bisericii noastre. Răspunsurile liturgice au fost date de corala Giroceanca, a Parohiei timișene Giroc.

„Este o bucurie deosebită la care participăm și noi aducând binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel. Slujind împreună cu Preasfințitul Episcop de Vârșeț, precum și cu alți episcopi de la noi din țară dorim ca această sărbătoare să rămână înscrisă în istoria acestei comunități, iar bucuria aceasta să nu se sfârșească, ei să rămână în legătură directă cu Biserica mamă, să rămână în credința ortodoxă, în spiritualitatea românească păstrându-și și credința și neamul”, a mărturisit ÎPS Părinte Laurențiu, după cum informează TRINITAS TV.

„Felicităm credincioșii care aparțin acestei biserici ortodoxe române, pe toți care vin în această biserică cu credință, dragoste și cu frică de Dumnezeu să se roage și pe cei prezenți în această biserică și în celelalte biserici. Sfântul Duh a acoperit toate neajunsurile noastre, tot ceea ce noi nu am putut face”, a spus PS Părinte Nicanor.

Catedrala ortodoxă românească din Vârșeț a fost târnosită în 1913 de primul patriarh al României, Miron Cristea, la vremea respectivă Episcop al Caransebeșului. Aniversarea a 100 de ani de la acest moment a adus împreună numeroși credincioși din comunitatea ortodoxă română, autorități centrale din România, dar și reprezentanții corpului diplomatic român.

După slujbă, au fost vizitate biserica Ortodoxă Sârbă și Palatul episcopal din Vârșeț, iar mai apoi a urmat o întâlnire la Primăria din localitate cu edilul și consilierii locali.

Evenimentele dedicate centenarului Catedralei din Vârșeț au început încă din joia Înălțării Domnului, atunci când a fost sărbătorit hramul lăcașului de cult.

Comentarii Facebook


Știri recente