Sărbătoarea Ortodoxiei la Budapesta

Duminica Ortodoxiei, prima Duminică din Postul Mare, pe lângă semnificația ei istorică și teologică de proclamare a legitimității cultului icoanelor în Biserica Ortodoxă și a biruinței dreptei credințe asupra tuturor ereziilor, are pentru credincioșii ortodocși din diaspora și o însemnătate aparte. Aceștia își exprimă, prin participarea la diferite slujiri liturgice, comuniunea frățească inter-ortodoxă, care trece dincolo de neam și de țară.

Potrivit Biroului de Presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria, Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Marc Golovcov, Arhiepiscop de Iegorevsk, în cadrul Patriarhiei Moscovei și conducător al Eparhiei Ortodoxe Maghiare, și în acest an (24 martie 2013), în Catedrala din Budapesta a acestei Episcopii a fost săvârșită Sfânta Liturghie Arhierească de către Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria, aflat în fruntea unui sobor de clerici (preoți și diaconi) reprezentând cele cinci jurisdicții ortodoxe din Ungaria (Exarhatul pentru Austria și Ungaria al Patriarhiei Ecumenice, Episcopia Ortodoxă Maghiară, aflată sub oblăduirea Patriarhiei Moscovei, Eparhia Ortodoxă Sârbă, Eparhia Ortodoxă Română și Eparhia Ortodoxă Bulgară). Din partea Episcopiei Ortodoxe Române, alături de Chiriarh au mai participat la acest eveniment cei doi slujitori ai comunității ortodoxe românești din Budapesta (Părintele Protosinghel David Pop, Superiorul Așezământului Monahal Românesc „Sfântul Ioan Botezătorul” și Părintele Marius Maghiaru, Protopop Ortodox Român de Budapesta) și doi diaconi de la Catedrala Episcopală din Giula.

La Sfânta Liturghie au participat foarte mulți credincioși, de diferite vârste, aparținând, de asemenea, celor cinci jurisdicții ortodoxe menționate, iar răspunsurile la strană au fost date alternativ, în limbile maghiară, română, greacă și slavonă, de către mai multe grupuri corale, de la Parohia Ortodoxă Maghiară și cea Română din Budapesta. La această slujire au fost prezenți Domnul Fisch Vilmos, Secretarul General al Consiliului Ecumenic al Bisericilor din Ungaria, Doamna Gabriela Matei, Directorul Institutului Cultural Român din Budapesta și Doamna Svetlana Codreanu, soția Ambasadorului Republicii Moldova la Budapesta. La momentul rânduit, mulți credincioși au fost împărtășiți de către Chiriarh cu Sfintele Taine.

În cuvântul de învățătură, Preasfințitul Părinte Episcop Siluan a vorbit despre însemnătatea Duminicii Ortodoxiei și a cultului icoanelor în Biserica Ortodoxă, care are la bază Întruparea Domnului, dar și despre importanța deosebită a acestei slujiri liturgice comune inter-ortodoxe, care este un mare dar de la Dumnezeu și o bucurie sufletească, după cuvântul Psalmistului, care zice: „Iată acum, ce este bine și ce este frumos, decât numai a locui frații împreună” (Psalm 132, 1). Totodată, au fost aduse mulțumiri Bunului Dumnezeu pentru acest prilej binecuvântat, dar și Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Marc de Iegoresvk, pentru binecuvântarea acordată și ospitalitatea arătată și în acest an.

Tradiția slujirii împreună a reprezentanților celor cinci jurisdicții ortodoxe din Ungaria, sub protia Întâistătătorului Eparhiei Ortodoxe Române din această țară, a fost inițiată în urmă cu mai bine de 10 ani, de către Preasfințitul Părinte Sofronie, la vremea aceea conducătorul acestei Eparhii, iar începând din anul 2007, Episcopul Oradiei. Această frumoasă tradiție, care afirmă și întărește comuniunea frățească inter-ortodoxă în Ungaria, a fost dusă mai departe, până în ziua de astăzi, de Preasfințitul Părinte Episcop Siluan.

La sfârșitul Sfintei Liturghii, după obiceiul din Catedrala Ortodoxă Maghiară din Budapesta, toți credincioșii au sărutat Sfânta Cruce, au primit binecuvântarea Ierarhului și au luat anafură, fiind invitați mai apoi, de către Părintele Kiril Tattarka, Secretarul Eparhial al Episcopiei Ortodoxe Maghiare din Ungaria, gazda acestei manifestări, la o agapă comună.

Comentarii Facebook


Știri recente