Sărbătoarea Izvorului Tămăduirii în Mănăstirile Maglavit și Lainici

Mănăstirea Maglavit și-a sărbătorit hramul vineri, 25 aprilie, de praznicul Izvorul Tămăduirii. Cu acest prilej, slujba Sfintei Liturghii a fost săvârșită de către Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, înconjurat de un numeros sobor de preoți și diaconi. La Mănăstirea Lainici, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, informează Ziarul Lumina, Ediția e Oltenia.

În cuvântul de învățătură, Mitropolitul Olteniei a vorbit despre semnificația acestei sărbători, despre importanța și întrebuințarea apei sfințite, dar și despre rolul Maicii Domnului în iconomia mântuirii neamului omenesc. „Sărbătoarea închinată Izvorului Tămăduirii este așezată în Săptămâna Luminată, după praznicul cel mare al Învierii Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Este dedicată Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, pentru că Maica Domnului s-a arătat, atât prin viața ei curată, cât și prin nașterea minunată, izvor al vieții. Maica Domnului a născut Viața, pe Mântuitorul nostru Iisus Hristos, care este Viața lumii. Maica Domnului, față de strămoașa noastră Eva, a născut viața noastră. În această zi, de Izvorul Tămăduirii, mulțumim Maicii Domnului, Izvorul Vieții, tămăduitoarea vieții noastre, cea care totdeauna se roagă pentru noi și poartă grijă de noi. De la răstignirea Mântuitorului Hristos, când Preacurata Fecioară a stat lângă cruce, iar Sfântul Ioan Evanghelistul a spus cuvintele Mântuitorului, „Femeie, iată Fiul Tău” și „Fiule, iată mama Ta”, avem astăzi, în vinerea din Săptămâna Luminată, sărbătoarea Izvorului, care ne deslușește și ne învață că Maica Domnului este cu adevărat Izvor al tuturor rugăciunilor noastre, al tuturor cererilor noastre”, a subliniat IPS Irineu.

Repere în istoria Mănăstirii Maglavit

Piatra de temelie a Mănăstirii Maglavit a fost pusă în anul 1935 de către episcopul Vartolomeu Stănescu al Râmnicului, pe locul minunii căreia i-a fost martor Petrache Lupu. Povestea ciobanului din Maglavit căruia i s-a arătat Dumnezeu s-a făcut cunoscută în întreaga țară. Pe locul unde s-a petrecut minunea s-au adunat mii de oameni, mulți dintre ei bolnavi, pentru a fi vindecați. „Maglavitul a fost cunoscut în țară ca un loc de pelerinaj unde la sărbători veneau zeci de mii de oameni. Acest lucru s-a întâmplat datorită unui eveniment care a mișcat nu numai țara noastră, ci și credincioșii din țările dimprejur. În anul 1935, în acest sat era un cioban cu vârsta de 28 de ani, cu frică de Dumnezeu, iar pe el l-a ales Dumnezeu să i se arate și să le spună oamenilor să se pocăiască. Aici veneau oameni schilozi, oameni orbi, locul minunilor fiind la salcie, acolo unde este și fântâna lui Petrache Lupu cu apă tămăduitoare”, a mărturisit maica Maria, stareța Mănăstirii Maglavit. Mănăstirea este desființată în timpul regimului comunist și reînființată, cu hramul „Izvorul Tămăduirii”, în anul 1990, cel de-al doilea hram fiind „Nașterea Maicii Domnului”. În prezent, Mănăstirea Maglavit este așezământ monahal de maici. În urmă cu cinci ani, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Irineu, osemintele lui Petrache Lupu au fost deshumate din cimitirul parohial și așezate de-a dreapta bisericii.

În cea de a doua duminică de după Sfintele Paști, a Sfântului Apostol Toma, IPS Părinte Irineu a liturghisit în Biserica „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Parohia Braniște II, Protoieria Craiova Nord, județul Dolj. Cu acest prilej, Mitropolitul Olteniei a săvârșit și slujba de resfințire a cinstitului lăcaș de închinare.

Izvorul Tămăduirii prăznuit la Mănăstirea Lainici

Lavra Lainiciului a îmbrăcat veșmântul bucuriei și al praznicului în vinerea Săptămânii Luminate, serbându-și unul dintre hramuri. Maica Domnului, Izvorul cel nesecat al tămăduirilor, a adunat în chinovia de pe Defileul Jiului mulțime de credincioși drept-slăvitori care au luat parte la slujbele închinate Născătoarei de Dumnezeu. Cu binecuvântarea Mitropolitului Olteniei, IPS Părinte Irineu, slujba de hram a fost oficiată de ierarhul mehedințenilor, PS Părinte Nicodim. Părintele Episcop a fost însoțit la hramul mănăstirii de către cele două grupuri psaltice ale Catedralei episcopale din Drobeta-Turnu Severin, „Sf. M. Mc. Gheorghe” și „Sf. Nicodim”, care au dat răspunsurile la strană atât în stil bizantin, cât și în manieră corală.

Sărbătoarea Izvorului Tămăduirii a început în seara zilei de joi, 24 aprilie, prin săvârșirea Ceasurilor Sfintelor Paști și a slujbei Privegherii. Vreme de aproximativ șase ceasuri, pelerinii și viețuitorii sfântului așezământ monahal s-au bucurat de frumoasa slujire și de minunatele cântări pascale, împletite cu cele ale Izvorului Tămăduirii. În ziua hramului, vineri, 25 aprilie, ziua de sărbătoare a început cu acatistul praznicului, urmat de Sfânta Liturghie, săvârșită de către PS Nicodim, înconjurat de un ales sobor de preoți și diaconi. La finalul Sfintei Liturghii, ierarhul le-a vorbit celor prezenți despre minunile făcute de Maica Domnului pentru cei care suferă de boli cumplite. Arhiereul mehedințean a îndemnat întreaga suflare adunată la ceas de praznic să alerge către Născătoarea de Dumnezeu, căci este grabnic ajutătoare și tămăduitoare a neputințelor sufletești și trupești. Totodată, PS Părinte Nicodim le-a transmis credincioșilor înalta binecuvântare a IPS Părinte Mitropolit Irineu.

Au urmat apoi procesiunea cu icoana hramului, Sfințirea apei și înconjurarea bisericii mănăstirii cu rugăciuni și ectenii. Prin purtarea de grijă a părintelui arhimandrit Ioachim Pârvulescu, starețul Mănăstirii Lainici, toți cei care s-au împărtășit de bucuriile duhovnicești ale slujbelor de hram au luat parte și la agapa frățească din trapeza așezământului.

Comentarii Facebook


Știri recente