Sărbătoarea Învierii Domnului în Ungaria

La Sărbătoarea Învierii Domnului, 15 aprilie 2012, la fel ca și în anii trecuți, Preasfințitul Părinte Episcop Siluan s-a aflat în mijlocul credincioșilor ortodocși români din Budapesta, unde a săvârșit Slujba Învierii și Sfânta Liturghie Arhierească, împreună cu Părintele Protosinghel David Pop, Superiorul Așezământului Monahal „Ioan Botezătorul” și Directorul Centrului Pastoral-Misionar și Cultural „Sfântul Vasile cel Mare”, cu Părintele Marius Maghiaru, Protopopul Budapestei și cu Arhidiaconul Claudiu Condurache de la Catedrala Episcopală din Giula, după cum ne informează Biroul de Presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria.

Au fost prezenți peste două sute de credincioși și potrivit tradiției inaugurate de mai mulți ani de către Preasfințitul Părinte Sofronie, astăzi Episcopul Oradiei, Praznicul a început cu o procesiune în jurul curților Gojdu, la care au participat toți credincioșii, după ce au primit lumina pascală de la Ierarh.

La revenirea în fața Capelei Românești din Budapesta, Preasfințitul Părinte Episcop Siluan a citit Sfânta Evanghelie, după care cu toții au cântat Troparul Sfintelor Paști, mărturisind din nou Învierea Domnului și umplându-și sufletele de bucurie. În cuvântul de învățătură Chiriarhul și-a exprimat bucuria și încredințarea că venirea credincioșilor în număr mare la Slujba Învierii arată credința din sufletele românilor ortodocși de azi și este un semn de mângâiere și dătător de nădejde pentru viitorul Neamului nostru Românesc, care întotdeauna a știut să se strângă în jurul Bisericii Dreptmăritoare, reușind astfel să depășească toate vicisitudinile vremii și să se păstreze în istorie ca neam.

Au urmat apoi celelalte părți din Slujba Învierii, dar și Sfânta Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur, la care s-au împărtășit mai mulți credincioși, Budapesta fiind locul unde Sfânta Liturghie se face îndată după Slujba Învierii, la miezul nopții. La sfârșitul slujbei, prin grija Asociației Femeilor Ortodoxe, a monahiilor de la Așezământul Monahal „Sfântul Ioan Botezătorul” și a altor credincioși din Parohie, au fost sfințite prinoasele pregătite pentru acest prilej, toți cei prezenți fiind invitați la o agapă frățească.

În aceeași zi, Preasfințitul Părinte Episcop Siluan a asistat și la Sfânta Liturghie pascală săvârșită în Catedrala Episcopală din Giula, de către Părintele Vicar Eparhial Pavel Ardelean în prezența credincioșilor care au umplut locașul de cult. Aici Ierarhul a rostit un cuvânt de învățătură și i-a împărtășit pe credincioși, asistând apoi la o frumoasă serbare pregătită pentru Sfintele Paști de un grup de elevi de la Școala Generală Românească din Giula, sub îndrumarea Doamnei Profesoare Eva Sabău și oferindu-le copiilor daruri. La slujbă au fost prezente diferite personalități ale comunității românești din Giula (Doamna Maria Gurzău Czegledi, Directoarea Liceului, Doamna Eva Iova-Șimon, Directorul săptămânalului „Foaia Românească”, Doamna Emilia Martin, Directorul Muzeului „Erkel Ferenc” din Giula, și alții) dar și numeroși credincioși din România.

În curtea Centrului Eparhial a urmat apoi recepția de Paști, la care credincioșii au ciocnit tradiționalul ou roșu și și-au împărtășit și pe mai departe bucuria comuniunii.

La biserica romano-catolică din Șărcad (Sarkad), localitate aflată în apropierea orașului Giula, la aproximativ 20 de km și în acest an Preasfințitul Părinte Siluan împreună cu Părintele Consilier Economic Teodor Marc și Arhidiaconul Claudiu au săvârșit slujba Vecerniei, numită și „a Doua Înviere”, în prezența multor credincioși ortodocși români din această localitate care anual participă la acest eveniment, organizat prin sprijinul Autoguvernării Românești Locale din Șărcad și a Domnului Președinte Ioan Tat. A fost prezentă, de asemenea, Doamna Ana Sárközi, noua Directoare a Școlii Generale din Micherechi, care locuiește în Șărcad, dar și alte oficialități locale (vice-primarul și vice-notarul localității, care sunt cetățeni maghiari).

La final a fost sfințită și împărțită credincioșilor pâinea numită în popor Paști și cu toții au fost invitați la o agapă frățească, la centrul misionar-pastoral al acestei Parohii.

Tot în Prima Zi de Paști, Slujba Vecerniei numită „a Doua Înviere” a fost săvârșită și la Catedrala Episcopală din Giula, de către Preasfințitul Părinte Siluan, aflat în fruntea unui sobor din care au făcut parte preoți de la cele două biserici românești din Giula (Catedrală și biserica din Giula Mică) și membri din Permanența Consiliului Eparhial (Părintele Vicar Eparhial Pavel Ardelean, Părintele Consilier Economic Teodor Marc, Parohul de la Bichișceaba, Părintele Petru Pușcaș, Paroh la Giula Mică și Arhidiaconul Claudiu Condurache, de la Catedrala Episcopală din Giula). În cuvântul de învățătură, Preasfințitul Părinte Siluan a exprimat câteva dintre semnificațiile acestei frumoase slujbe de seară, în care Evanghelia este citită în mai multe limbi și bucuria de a putea trăi și arăta în fața credincioșilor comuniunea frățească la care ne îndeamnă acest mare Praznic Împărătesc.

Și în toate celelalte parohii ale Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria, potrivit rânduielii, a fost săvârșită Slujba Învierii și Sfânta Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur, la diferite ore, în prezența multor credincioși.

Astfel, Sărbătoarea Învierii Domnului a fost cinstită așa cum se cuvine și de către credincioșii ortodocși români din Ungaria.

Comentarii Facebook


Știri recente