Sărbătoarea Înălțării în bisericile oltene

Sărbătoarea Înălțării Domnului la cer a fost cinstită de toți credincioșii din Mitropolia Olteniei. În parohiile Giubega, Lupșa și Morunglav, ierarhii olteni au săvârșit Sfinte Liturghii și i-au binecuvântat pe credincioși, informează „Ziarul Lumina”.

Parohia Giubega, din Protopopiatul Băilești, județul Dolj, a primit vizita Înalt Preasfințitului Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, care a liturghisit la altarul bisericii cu hramurile ‘Sfântul Mare Mucenic Dimitrie’ și ‘Sfânta Cuvioasă Parascheva’, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Cu acest prilej, Înalt Preasfinția Sa a oficiat și slujba de resfințire a cinstitului lăcaș de enorie ca urmare a finalizării lucrărilor de restaurare interioară și exterioară. Pentru activitatea desfășurată și efortul depus pentru finalizarea lucrărilor, preoții slujitori Ion Pelea și Ionuț Pîrvu au primit rangul onorific de iconom. De asemenea, pentru implicarea și aportul financiar de care a dispus în finalizarea lucrărilor, Gheorghe Bună, primarul localității Giubega, a primit din partea IPS Irineu o gramată de mulțumire.

‘Trebuie să-i mulțumim lui Dumnezeu pentru toate’

În cuvântul de învățătură rostit la finalul Sfintei Liturghii, IPS Părinte Mitropolit a vorbit credincioșilor despre frumusețea și importanța rugăciunii de mulțumire, ca prinos adus lui Dumnezeu la praznicul Sfintei Sale Înălțări la ceruri.

‘În rugăciunea de mulțumire ne regăsim atât de apropiați de Dumnezeu, ca niște copii față de Părintele Ceresc. De aceea, atunci când ne rugăm lui Dumnezeu, mai înainte de toate trebuie să-I mulțumim pentru toate darurile pe care le-a revărsat din belșug în viața noastră și după aceea să-L rugăm pentru trebuințele noastre. Este foarte adevărat că atunci când mulțumim ne arătăm recunoscători față de Dumnezeu pentru tot ceea ce am realizat în această lume și chiar pentru faptul că suntem în viață. Mântuitorul Hristos ne spune că fără de El nu putem face nimic. Acest lucru este foarte adevărat. Ce am putea face noi, oare, fără ajutorul lui Dumnezeu? De nu s-ar milostivi spre noi nu am avea lumină, apă, aer sau căldură. Iată numai câteva lucruri pentru care ar trebui să-I mulțumim permanent. Astăzi, de praznicul Înălțării Mântuitorului Hristos la ceruri noi prăznuim această sărbătoare și totodată ne rugăm pentru toți cei care au adormit pe câmpurile de luptă, în lagăre sau închisori, pentru eroii neamului românesc. Astăzi i-am mulțumit lui Dumnezeu pentru acest sfânt lăcaș pe care l-am resfințit spre a fi Casă a Tatălui Ceresc, lăcaș de rugăciune și închinare’, a spus Mitropolitul Olteniei.

Biserica Parohiei doljene Giubega a fost zidită în anul 1883 prin contribuția credincioșilor din localitate. În 1905, sfântul lăcaș a fost avariat parțial, iar în anul 1943 s-au efectuat ample lucrări de restaurare, precum și refacerea picturii interioare. În urma cutremurului din 4 martie 1977 structura sfântului lăcaș a fost grav afectată. Biserica a fost resfințită de mitropolitul Nestor Vornicescu al Olteniei, prin strădania preoților Constantin Frișcu și Ilie Coveanu. Din 2010 și până în prezent cei doi preoți slujitori ai parohiei, Ion Pelea și Ionel Pîrvu, au coordonat un nou proces de restaurare generală la exteriorul și interiorul bisericii. Pictura a fost finalizată anul acesta datorită sprijinului credincioșilor și al autorităților locale.

Manifestări cultural-religioase în Lupșa de Jos

În Episcopia Severinului și Strehaiei, localitatea Lupșa de Jos a găzduit joi, 24 mai, o serie de manifestări cultural-religioase deosebite. Astfel, de la orele dimineții, ierarhul locului, Preasfințitul Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, a săvârșit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. După slujbă au urmat slujba de pomenire pentru eroii satului și sfințirea troiței ce a fost amplasată în mijlocul satului.

După-amiază, Asociația ‘Fiii Lupșei’ împreună cu Primăria comunei Broșteni și cu Parohia Lupșa au organizat evenimentul ‘La nedee la Lupșa’, în cadrul căruia au avut loc un campionat de fotbal, un spectacol folcloric și hora satului. Totodată, un grup de copii a prezentat sceneta ‘O șezătoare la țară’.

Inițiativa acestor manifestări îi aparține lui Mihai Corcodel, fiu al satului și membru al Corului ‘Kinonia’.

Liturghie arhierească la Morunglav

De Înălțare, Preasfințitul Sebastian, Episcopul Slatinei și Romanaților, a săvârșit slujba Sfintei Liturghii în Biserica ‘Sfânta Treime’ din localitatea Morunglav, județul Olt. La finalul Sfintei Liturghii, Preasfinția Sa a tâlcuit Evanghelia zilei și a menționat că ‘Hristos nu a plecat de pe pământ așa cum plecăm noi, oamenii, prin moarte și în jos, în pământ, ci El fiind Dumnezeu a plecat de pe pământ în sus, spre cer, acolo de unde și venise. Noi din pământ suntem zidiți și de aceea în același pământ mergem. El însă din ceruri a venit și de aceea nu putea să se ducă în pământ. Mormântul de acum 40 de zile nu L-a ținut pe Hristos, ci L-a dat afară, a ieșit Hristos din moarte, a înviat. Numai în cer se cădea să plece, de unde a și venit, și ca să ne arate nouă, tuturor, că este Dumnezeu, și nu un muritor oarecare. De aceea a ales ca să fie astfel despărțirea noastră de El și nu prin moarte, cum ar fi fost firesc și cum s-ar fi așteptat toată lumea’.

La final, Preasfințitul Sebastian, împreună cu soborul de preoți și diaconi coslujitori, a săvârșit slujba Parastasului în memoria eroilor neamului.

Părintele Vartolomeu Androni, cetățean de onoare al Călimăneștiului

Arhimandritul Vartolomeu Androni, exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Râmnicului, a oficiat, din încredințarea IPS Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, slujba Sfintei Liturghii la Biserica parohială ‘Sfinții Apostoli Petru și Pavel’ din orașul Călimănești, județul Vâlcea.

Evenimentul a fost marcat de o festivitate specială, cu prilejul a 624 ani de atestare documentară a orașului Călimănești. În cadrul acestei manifestări i-a fost decernat titlul de ‘Cetățean de onoare al orașului Călimănești’ părintelui arhim. Vartolomeu Androni, ‘pentru modul remarcabil în care a reușit să redea Mănăstirii Cozia strălucirea ei voievodală, pentru osârdia cu care s-a implicat în readucerea la viață a Mănăstirii Ostrov, pentru modul în care a înțeles să respecte și să sporească moștenirea spirituală și culturală a locului numit ‘Călimănești pe Olt’ cu valori istorice și contemporane cu care s-a identificat, slujindu-le cu credință neostenită’. Inginerul Ilie Amuzan, primarul localității, în momentul acordării diplomei de excelență, a mărturisit cu emoție în fața tuturor celor prezenți că este o mândrie pentru orașul pe care-l administrează să aibă o asemenea personalitate. Alături de părintele arhimandrit Vartolomeu, a mai primit titlul de ‘Cetățean de onoare al orașului Călimănești’ medicul Sabina Cuprianu. La finalul manifestării, s-a desfășurat un program artistic organizat cu sprijinul Școlii Generale ‘Șerban Vodă Cantacuzino’ din stațiunea Călimănești.

Comentarii Facebook


Știri recente