Sărbătoarea hramului istoric al Catedralei patriarhale

În ziua de prăznuire a Sfinților Împărați Constantin și maica sa Elena a fost sărbătorit hramul istoric al Catedralei patriarhale.

Cu această ocazie, pe un podium amplasat în curtea Catedralei patriarhale, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, înconjurat de un sobor de ierarhi, preoți și diaconi, a săvârșit Sfânta Liturghie, informează „Ziarul Lumina”.

Numeroși credincioși au venit pe Colina Bucuriei să participe la hramul Catedralei patriarhale. Manifestările religioase au început de la ora 7:00, când au fost scoase în procesiune moaștele Cuviosului Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureștilor, și ale Sfinților Împărați Constantin și Elena și așezate în baldachinul de pe Dealul Patriarhiei. Raclele cu moaște au rămas așezate în baldachin până la sfârșitul zilei de sâmbătă, prilej cu care foarte mulți credincioși au venit să se închine la moaștele sfinților. ‘Am venit să particip aici la Sfânta Liturghie pentru că port numele Sfintei Împărătese Elena și nu îmi puteam dărui un dar mai frumos decât să vin la ocrotitoarea mea și să mă întâlnesc cu ea’, a mărturisit Elena Ionescu.

Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel împreună cu IPS Petru, Mitropolitul Basarabiei și Exarh al Plaiurilor, IPS Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei și Exarh patriarhal, IPS Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, IPS Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, PS Ambrozie, Episcopul Giurgiului, PS Daniil, Episcop administrator al Episcopiei Dacia Felix, PS Siluan, Episcopul ortodox român al Italiei, PS Siluan, Episcopul ortodox român al Ungariei, PS Macarie, Episcopul ortodox român al Europei de Nord, PS Ciprian Câmpineanul, Episcop-vicar patriarhal, PS Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, PS Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, PS Emilian Lovișteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, și un sobor de arhimandriți, preoți și diaconi.

La hramul istoric al Catedralei patriarhale a fost invitat și IPS Antimos, Mitropolit de Alexandroupolis, Traianopolis și Samotrakis din Grecia. Înalt Preasfinția Sa se află în țară la invitația IPS Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, și a PS Emilian Lovișteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului.

După citirea Sfintei Evanghelii, IPS Antimos a arătat că această sărbătoare este importantă nu numai pentru credincioșii români, ci pentru întreaga ortodoxie. ‘Sfântul Constantin nu a fost un martir sau mucenic în sensul în care înțelegem și îi știm pe ceilalți mucenici care și-au dat viața pentru Biserică. Nu a fost un ascet, un eremit, care a trăit permanent doar în rugăciune, în isihie în munți sau în alte locuri singuratice, nici un părinte al Bisericii care a cunoscut în detaliu toate elementele de credință ale Bisericii noastre. Cu toate acestea, Biserica l-a numit ‘întocmai cu Apostolii’, pentru rolul pe care l-a îndeplinit în Biserica creștină. Dumnezeu a văzut inima sa bună și dispoziția sufletească de a-L sluji pe Dumnezeu, desigur la aceasta contribuind foarte mult mama sa Elena, o bună creștină, care l-a învățat de mic darurile Bisericii’, a evidențiat Înalt Preasfinția Sa.

Faptul că Sfinții Împărați sunt reprezentați în iconografie ținând în mâini Sfânta Cruce, pe care au descoperit-o, ne arată că viața noastră trebuie să se desfășoare în jurul Crucii, în jurul Mântuitorului Hristos. ‘Prin aceasta a dorit Sfântul Constantin să ne arate că viața noastră este orientată atât pe verticală către cer, către Dumnezeu, dar totodată și pe orizontală, unde ne manifestăm iubirea noastră față de semeni. Acesta este înțelesul Bisericii, legătura noastră permanentă cu Dumnezeu pe verticală, care se exprimă totdeauna pe orizontală prin revărsarea iubirii noastre față de semeni’, a mai spus IPS Antimos.

Sfinții Împărați, modele de viață creștină și rugători în ceruri

La finalul Sfintei Liturghii, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a vorbit despre Sfinții Împărați Constantin și mama sa Elena, care sunt modele de viață creștină, hărnicie, dărnicie, înțelepciune și rugători în ceruri. ‘Sfinții Împărați rămân vii în memoria Bisericii prin ceea ce ei au făcut, dar și prin rugăciunile pe care ei le înalță în ceruri pentru Biserica lui Hristos din toată lumea’, a spus Preafericirea Sa. În continuare, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a evidențiat că Sfântul Împărat Constantin se aseamănă cu Sfântul Apostol Pavel în ceea ce privește convertirea sa și că Sfântul Constantin este cinstit ca un episcop nehirotonit, ca un supraveghetor care poartă părintește de grijă de Biserica lui Hristos de pe pământ. ‘Sfântul Pavel prigonea Biserica lui Hristos, iar Hristos i-a spus: ‘De ce mă prigonești?’. De aceea, Sfântul Apostol Pavel este singurul apostol care vorbește despre Biserica lui Hristos ca fiind trupul tainic al Lui. Sfântul Pavel lovea în creștini și suferințele lor le simțea Hristos, Capul Bisericii. Imperiul Roman era persecutor până la Constantin cel Mare, lovea în trupul tainic al lui Hristos. Împărații romani păgâni au dezlănțuit persecuții cumplite aproape 300 de ani împotriva creștinilor. Constantin cel Mare este numit Apostol între cei chemați în cântările consacrate lui. Spune troparul: ‘Chemare nu de la oameni, ci de la Dumnezeu’. Este vorba despre o intervenție a lui Dumnezeu în istorie prin Sfântul Împărat Constantin cel Mare, și această intervenție a schimbat istoria pentru că în anul 306 a devenit cezar, în 312 după ce l-a înfrânt pe Maxențiu, rivalul de la Roma, a devenit împărat, pentru ca în 313 să dea decretul de libertate a conștiinței sau edictul de la Milan, când s-a pus capăt persecuțiilor împotriva creștinilor’, a arătat Preafericirea Sa.

Sfânta Elena, modelul mamei creștine

Sfântul Constantin cel Mare a fost un mare apărător al Bisericii și el a reprezentat un model pentru voievozii români, de la care au învățat să zidească biserici. ‘Sfântul Constantin cel Mare rămâne în memoria vie a Bisericii pentru că el a fost apărător al credinței. El a convocat primul Sinod Ecumenic, cel de la Niceea din 325, și când a văzut cum arătau episcopii care au fost prigoniți în timpul persecuțiilor, unii fără un ochi, mână, picior sau mutilați în fel și chip, cu lacrimi i-a primit cinstindu-i, ridicându-se în picioare când ei au intrat în sala sinodală. Sfântul Împărat Constantin a dat dreptul episcopilor și preoților în Biserică de a elibera pe sclavi, a dat legi pentru îngrijirea bolnavilor, văduvelor, orfanilor, săracilor, a sancționat adulterul, avorturile, torturile. Toate acestea sunt legi ale demnității umane. La începutul secolului al IV-lea, Sfântul Constantin cel Mare a fixat legi care au devenit patrimoniu al întregii umanități’, a reliefat Patriarhul Bisericii noastre.

Sfânta Împărăteasă Elena reprezintă modelul mamei creștine, care crește copilul în credință și îl sfătuiește să facă binele mai ales când ocupă funcții publice înalte.

Premierea câștigătorilor concursului ‘Copilul în familie’

După Sfânta Liturghie a urmat momentul premierii copiilor și profesorilor care au câștigat Concursul național de creație literară și artistică ‘Copilul în familie’. ‘Astăzi, noi am considerat ca fiind foarte potrivit momentul pe care-l trăim, să premiem, să evidențiem, să apreciem și să onorăm, cu prețuirea noastră, a Bisericii, pe toți copiii și profesorii care au câștigat concursul ‘Copilul în familie’, care mai întâi s-a desfășurat în eparhii, și acum în faza finală de apreciere aici, la Patriarhie, de ziua Sfinților Împărați Constantin și mama sa Elena. Ne bucurăm că tineretul țării noastre, începând cu acești îngerași, mărturisește iubirea lor față de Hristos și față de sfinții lui’, a spus Preafericitul Patriarh Daniel.

Toți tinerii câștigători au primit din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel diploma de onoare ‘Sfinții Împărați Constantin și Elena’, insigna cu Crucea patriarhală ’85 de ani de patriarhat’, albumul ‘Lumină din suflet de copil’ și câte un pachețel cu dulciuri. Profesorii care i-au îndrumat pe copii, preoți sau mireni teologi, au primit diploma de onoare ‘Sfinții Împărați Constantin și Elena’. Preafericirea Sa a subliniat că familia creștină este un mare dar dat de Dumnezeu, care împreună cu școala și Biserica aduc cea mai mare contribuție în viața poporului român, prin faptul că pregătesc nu numai cetățeni pentru patria pământească, ci și cetățeni pentru patria cerească. Cea mai mare și scumpă investiție în tineri este transmiterea credinței, legătură vie și sfântă între om și Dumnezeu.

Părintele Patriarh Daniel a felicitat apoi pe Înalt Preasfințitul Antimos, căruia i-a dăruit o cruce și un engolpion arhieresc, ca semn de prețuire din partea Patriarhiei Române. De asemenea, părintele inspector patriarhal Constantin Naclad, coordonatorul proiectelor catehetice ale Patriarhiei Române, a primit din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel Crucea patriarhală pentru grija și osârdia cu care a implementat proiectul ‘Hristos împărtășit copiilor’. Crucea patriarhală este cea mai înaltă distincție ce se acordă clericilor și mirenilor care se evidențiază prin activitatea lor misionară.

În finalul cuvântului său, Preafericirea Sa a mulțumit ierarhilor, secretarului de stat pentru culte, Adrian Nicolae Lemeni, pentru participarea la hramul Catedralei patriarhale, i-a felicitat pe ostenitorii de la Sectorul Teologic-educațional al Patriarhiei Române și a urat ‘La mulți ani!’ tuturor celor care poartă numele Sfinților Împărați Constantin și Elena. Credincioșii prezenți la slujbă au primit dar din partea Întâistătătorului Bisericii noastre iconițe cu chipurile primilor ocrotitori ai Catedralei patriarhale.

Comentarii Facebook


Știri recente