Sărbătoarea Floriilor în lumea Ortodoxă: în imagini

Bisericile Ortodoxe au celebrat Floriile în data de 21 aprilie 2019, sărbătoare ce rememorează momentul în care Hristos Domnul a intrat în Ierusalim, începând astfel drumul spre Sfintele Pătimiri şi Înviere.

Singura Biserică Ortodoxă (locală şi autonomă) care a sărbătorit duminica aceasta Învierea Domnului este cea a Finlandei (află motivul aici).

În articol vă prezentăm Sărbătoarea Floriilor în lumea Ortodoxă.

Patriarhia Ecumenică

Duminica Floriilor a fost celebrată cu solemnitate în Catedrala Sf. Gheorghe din Fanar.

Liturghia a fost prezidată de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu, alături de care au slujit Mitropoliţii: Pantelimon de Vrioulon, Hrisostom de Myra, Teolipt de Konya, Ştefan de Kallioupolis şi Madytos, Elpidofor de Bursa şi Athenagoras de Kidonies.

La slujbă au asistat numeroase oficialităţi, studenţi din Tesalonic şi credincioşi.

Patriarhul Ecumenic în catedrala din Fanar. Foto credit: Patriarhia Ecumenică

Patriarhia Alexandriei

Preafericitul Părinte Teodor a liturghisit de Florii în biserica Sfinţii Arhangheli din Cairo, împreună cu mai mulţi ierarhi din Patriarhia Alexandriei.

În cadrul slujbei, Preafericirea Sa a hirotesit un arhimandrit şi a reamintit că în Duminica Floriilor din 2019 s-au împlinit 40 ani de la hirotonia sa ca arhiereu.

Patriarhia Antiohiei

Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe din Antiohia a liturghisit cu prilejul acestui mare praznic împărătesc în Catedrala Mitropolitană din Alep, închinată Sf. Ilie.

În cadrul slujbei, Preafericitul Părinte Ioan s-a rugat pentru Mitropoliţii Paul Yazigi și Ioan Ibrahim, răpiţi acum şase ani.

Patriarhul Antiohiei i-a încurajat pe credincioşii Eparhiei de Alep nădăjduind ca Înaltpreasfinţitul Părinte Paul Yazigi va fi eliberat şi se va întoarce sănătos să-i păstorească pe calea mântuirii.

Preafericirea Sa slujind în Alep. Foto credit: Patriarhia Antiohiei

Patriarhia Ierusalimului

La Ierusalim, Patriarhul Teofil a slujit în Catholiconul (Biserica principală) Sfântului Mormânt.

Cu o zi înainte a avut loc tradiţionala procesiune care datează din timpul Sfintei Împărătese Elena.

Procesiunea a pornit de la Betfaghe și s-a încheiat la Mănăstirea Sfiniților și Drepților Părinți Ioachim și Ana din Ierusalim.

La procesiune a participat și Arhimandritul Teofil Anăstăsoaie, superiorul Așezămintelor Românești din Țara Sfântă, precum și alți pelerini din România.

Patriarhia Rusiei

În Duminica Intrării Domnului în Ierusalim, Patriarhul Kirill a slujit în Catedrala Hristos Mântuitorul din Moscova.

Preafericirea Sa a hirotonit episcop pe arhim. Ştefan Privalov, Preşedintele departamentului Sinodal pentru relaţiile cu forţele armate şi instituţiile de drept.

Preasfinţitul Părinte Ştefan a fost rânduit Episcop vicar patriarhal şi va purta titulatura de „Episcop de Klinsky”.

În cadrul slujbei au fost ridicaţi în rang mai mulţi ierarhi şi clerici.

Moment din cadrul Sfintei Liturghii de la Moscova. Foto credit: Patriarhia Rusiei

Patriarhia Serbiei

Patriarhul Irineu al Serbiei a oficiat Sfânta Liturghie în Catedrala Sfinţii Arhangheli din Belgrad.

Din sobor au făcut parte: Arhim. Serafim (Kuzic), stareţul mănăstirii Rajinovac, arhim. Nichifor Milovic din eparhia Budimlje-Niksic, clerici şi diaconi.

Patriarhia Română

În Bucureşti, de Florii, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a concelebrat Sfânta Liturghie împreună cu Episcopul vicar patriarhal Varlaam Ploieşteanul şi Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor Timotei Prahoveanul, la Catedrala Patriarhală.

În ajun, Preafericirea Sa i-a primit la Patriarhie pe clericii şi credincioşii care au rememorat Intrarea Domnului în Ierusalim prin participarea la Pelerinajul de Florii.

Pelerinajul s-a desfăşurat pe traseul Mănăstirea Radu Vodă – Catedrala Patriarhală şi a reunit toţi clericii din Bucureşti şi Ilfov, dar şi mii de credincioşi.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel în catedrala patriarhală. Foto credit: ZL/Luigi Ivanciu

Patriarhia Bulgariei

Preafericitul Părinte Patriarh Neofit a liturghisit în Catedrala din Sofia, împreună cu mai mulţi ierarhi ai Bisericii Ortodoxe a Bulgariei.

După Liturghie, Preafericirea Sa a binecuvântat ramurile de finic şi le-a vorbit credincioşilor despre semnificaţia sărbătorii Intrării Domnului în Ierusalim.

Biserica Ciprului

Sărbătoarea Floriilor a fost celebrată de Preafericitul Părinte Hrisostom al Ciprului în oraşul Sf. Dometie din apropiere de Nicosia. Liturghia a fost oficiată în biserica Sfântul Pavel din oraş.

La finalul slujbei, Preafericirea Sa a condus procesiunea organizată în jurul lăcaşului de cult, cu prilejul sărbătorii Intrării Domnului în Ierusalim.

Biserica Greciei

Arhiepiscopul Ieronim a prezidat Sfânta Liturghie oficiată de Florii în Catedrala Arhiepiscopală din Atena.

La slujbă au asistat numeroşi credincioşi şi oficialităţi locale.

Arhiepiscopul Ieronim al Atenei la Liturghia de Florii. Foto credit: Biserica Greciei.

Biserica Poloniei

În Varşovia, Preafericitul Părinte Sava, Mitropolitul Poloniei, a slujit la Catedrala Sfânta Magdalena.

După Liturghie, Preafericirea Sa a binecuvântat stâlpările care au fost împărţite credincioşilor.

Foto credit: Basilica.ro/Mircea Florescu

Comentarii Facebook


Știri recente