Finlanda: Ţara unde ortodocșii au serbat deja Învierea Domnului

Credincioşii ortodocşi din Finlanda au sărbătorit Învierea Domnului duminică, 21 aprilie 2019. Acest lucru este posibil deoarece Biserica Ortodoxă din Finlanda este singura Biserică Ortodoxă (locală şi autonomă) care are în uz calendarul gregorian.

Conducătorul Bisericii Ortodoxe a Finlandei este confirmat de Patriarhia de Constantinopol.

Este al doilea cult recunoscut de statul finlandez, alături de Biserica Evanghelică Luterană a Finlandei.

Într-o situaţie similară s-a aflat şi Biserica Ortodoxă din Estonia care aderase la reforma calendarului propusă de Bisericile Ortodoxe în anul 1923, dar situația de după al Doilea Război Mondial, atunci când statul baltic a fost integrat în Uniunea Sovietică, a dus la o revenire la calendarul iulian.

Însă, din anul 2012 Biserica Ortodoxă din Estonia a revenit la calendarul iulian revizuit, urmând ca sărbătorile fixe să fie cinstite conform calendarului gregorian, iar cele mobile, potrivit calendarului iulian, în acord deplin cu hotărârile Consfătuirii interortodoxe din 1923.

Calendarul iulian

Calendarul Iulian a fost alcătuit de astronomul alexandrin Sosigene în timpul Împăratului Iulius Caesar, în anul 46 îHr.

Acest calendar socotea anul mediu de 365 şi ¼ zile (365 zile şi şase ore) şi neglija o mică diferenţă de 11 minute şi 14-15 secunde pe an. Această diferenţă creştea odată cu timpul şi devenea perceptibilă în perioade mai mari de timp. Astfel, la fiecare 128 ani, anul civil al calendarului iulian rămânea în urma celui astronomic cu o zi, iar la fiecare 384 ani cu trei zile.

Calendarul gregorian

Astfel, în Apus, Papa Grigorie al XIII-lea, cu concursul astronomului italian Luigi Lilo, a propus reforma calendarului prin suprimarea a 10 zile. Ziua de 5 octombrie 1582 a devenit 15 octombrie şi s-a hotărât ca de atunci înainte, dintre anii bisecţi seculari (1600, 1700, etc) să rămână bisecţi numai cei care se împart la patru, iar ceilalţi să fie socotiţi comuni (de 365 zile).

Calendarul iulian revizuit

În Răsărit, Consfătuirea interortodoxă desfăşurată la Constantinopol, în anul 1923, a hotărât îndreptarea calendarului iulian şi în Bisericile Ortodoxe suprimându-se diferenţa de 13 zile cu care calendarul iulian rămăsese în urma celui îndreptat, asigurându-se astfel coincidenţa anului civil cu cel astronomic, printr-un sistem de calculare (suprimare) a anilor bisecţi.

Bisericile Ortodoxe care au adoptat calendarul iulian revizuit au hotărât prin consens să serbeze Paştile şi toate sărbătorile legate de el ca dată după Pascalia veche, adică odată cu Bisericile Ortodoxe care urmează încă calendarul iulian nerevizuit.

Foto credit: Arhivă Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente