Sărbătoarea credincioșilor din localitatea gorjeană Valea Mănăstirii

Credincioșii din micuța localitate gorjeană Valea Mânăstirii, filie a Parohiei Lupoaia, comuna Cătunele, au îmbrăcat haine de sărbătoare în Duminica a II-a după Rusalii și au participat în număr mare la sfințirea noii biserici, aflată sub purtarea de grijă a Sfântului Mare Mucenic Dimitrie. La ceas de aleasă sărbătoare, în mijlocul credincioșilor a fost prezent Înalt Preasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, care a oficiat slujba de sfințire și Sfânta Liturghie, alături de un numeros sobor de preoți și diaconi, după cum a precizat Gheorghe Cioiu.

La finalul Sfintei Liturghii, Mitropolitul Olteniei a pus la inima credincioșilor cuvânt de învățătură despre pericopa evanghelică duminicală (Matei 4, 18-23 – Chemarea la apostolat) și despre semnificația cinstirii în această zi a tuturor Sfinților Români. „Din Evanghelia de astăzi, învățăm că a merge după Dumnezeu este cel mai bun lucru pe care omul îl poate face pe pământ, pentru că numai astfel avem încredințarea că vom ajunge la dobândirea mântuirii. Cei care au lăsat casele, părinții și frații urmând Mântuitorului Iisus Hristos, aceia vor primi darurile cele cerești în Împărăția cea veșnică. Acolo unde se poate intra numai pe poarta cea strâmtă, curățiți de tot ceea ce este pământesc, de toate lucrurile cele rele, prin Taina Spovedaniei și a Sfintei Euharistii. Chemarea Mântuitorului către Sfinții Apostoli este adresată în egală măsură și nouă, celor de astăzi, copii și vârstnici, învățați și neînvățați, episcopi, preoți, credincioși și, în general, tuturor oamenilor, deoarece, înaintea lui Dumnezeu nu mai este nici rob, nici împărat, nici parte bărbătească sau femeiască, ci toți sunt una, pentru că toți suntem egali, toți suntem mădulare ale Bisericii lui Hristos”, a precizat IPS Irineu.

„Aici au viețuit oameni care L-au cunoscut pe Dumnezeu”

Cu privire la Praznicul Sfinților Români, rânduit de Biserică spre a fi cinstit în această a doua Duminică de după Rusalii, IPS Părinte Mitropolit a spus: „Biserica dumneavoastră a fost ridicată în această zonă cu nume de Biserică. Ea se numește Valea Mănăstirii și aici au viețuit oameni credincioși, rugători, monahi, oameni care L-au cunoscut pe Dumnezeu, iar printre cei care odihnesc în acest cimitir sunt desigur și sfinți dintre aceia pe care îi cinstim în Duminica Sfinților Români, a tuturor sfinților, știuți și neștiuți. Toți cei care au trăit pe acest pământ și l-au sfințit cu sângele lor, cu nevoințele, rugăciunile și postul lor, au fost primiți în Împărăția Cerurilor, deoarece au răspuns cu inimă curată la chemarea Mântuitorului”.

Momente de mare emoție și bucurie duhovnicească a trăit în această duminică tânărul teolog Robert Țintă, absolvent al Facultății de Teologie din Craiova, care a fost hirotonit diacon, în timpul săvârșirii Sfintei Liturghii, pe seama Bisericii „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Parohia Rovinari I, Protoieria Târgu Jiu Sud, județul Gorj.

Biserica „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din localitatea Valea Mănăstirii a fost ridicată în perioada 2005 – 2008. Pictura interioară a fost finalizată în anii 2012 – 2013. Întreaga lucrare a fost realizată cu sprijinul Primăriei comunei Cătunele și a credincioșilor din comunitate, coordonați de preotul paroh Ion Murgilași. În semn de recunoaștere a acestor osteneli, pr. Murgilași a primit rangul bisericesc de iconom, iar Florinel Tuilă, primarul comunei Cătunele, a primit medalia „Crucea Sfântului Nicodim de la Tismana, clasa I”. De asemenea, mai multe persoane au primit din partea Mitropoliei Olteniei, Gramate de mulțumire și apreciere.

Comentarii Facebook


Știri recente