Sarbatoarea cetelor de juni din Ţara Făgăraşului

Biserica “Sfântul Ioan Botezătorul” din Făgăraş a găzduit pentru a opta oară consecutiv sărbătoarea cetelor de feciori din localităţile din judeţul Braşov şi Sibiu considerate a fi parte a Ţării Făgăraşului. Iniţiată în urmă cu opt ani de Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, sărbătoarea junilor a adunat şi în acest an aproape 40 de cete, însoţite de primarii din localităţile reprezentate.

Aşa cum este tradiţia, cetele se adună în catedrala din Făgăraş pentru a participa la Sfânta Liturghie, la finalul căreia prezintă o colindă sau un obicei specific comunităţii din care provin şi aduc urările de bine tuturor participanţilor. Această sărbătoare a cetelor de juni marchează şi finalul colindului acestor tineri, care se pregătesc încă de la sărbătoarea Sfântului Nicolae pentru a merge la casele oamenilor la Crăciun şi a ura familiilor gândurile cele mai bune.

Şi în acest an, Sfânta Liturghie de la sărbătoarea Sfântului Ioan Botezătorul, hramul Catedralei din Făgăraş, a fost oficiată de IPS Mitropolit Laurenţiu şi un sobor de preoţi şi diaconi, din care au făcut parte protopopul de Făgăraş I, Marcel Dobrea, slujitorii locaşului de cult şi alţi slujitori ai sfintelor altare.

La slujba religioasă a fost prezent primarul Făgăraşului, Sorin Mănduc, alături de alte oficialităţi şi primari din localităţile participante la sărbătoarea junilor, potrivit mitropolia-ardealului.ro.

La finalul Sfintei Liturghii, IPS Mitropolit Laurenţiu le-a mulţumit şi i-a felicitat pe tineri şi pe primarii participanţi şi în acest an la sărbătoarea junilor.

A urmat colindul cetelor de juni, glasurilor tinerilor răsunând în măreaţa catedrală din Făgăraş. Pe treptele locaşului de cult a fost prezentat mai apoi un străvechi obicei din comuna Lisa, numit “aruncatul cu ţolul”, după care cetele de tineri au mers prin centrul oraşului până la o scenă amenajată în aer liber, unde feciorii şi fetele au prezentat dansurile folclorice tradiţionale.

Comentarii Facebook


Știri recente