Sărbătoarea Catedralei mitropolitane din Craiova

Catedrala mitropolitană din Craiova îmbracă, zilele acestea, haine de sărbătoare, locașul de cult adăpostind o parte din moaștele Sfintei Muceniţe Tatiana diaconiţa, pomenită în fiecare an pe 12 ianuarie.

Momentele liturgice dedicate prăznuirii acesteia vor începe duminică seara, când sfintele sale moaşte vor fi purtate în procesiune în jurul Catedralei mitropolitane, după slujba Vecerniei unită cu Litia, care va începe la ora 17.00, informează TRINITAS TV.

Luni, 12 ianuarie, în zi de prăznuire a Sfintei Tatiana, Sfânta Liturghie va fi săvârşită de Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei. Răspunsurile la Sfânta Liturghie vor fi date de Grupul psaltic “Sfântul Mare Mucenic Dimitrie”.

Moaştele Sfintei Tatiana au fost aduse în ţara noastră de boierii Craioveşti de la Constantinopol, după anul 1453. Ele au fost aşezate iniţial la Mănăstirea Bistriţa, din judeţul Vâlcea. De aici au fost mutate de Sfântul voievod Neagoe Basarab la Biserica Domnească din Curtea de Argeş. După reorganizarea Mitropoliei Olteniei, la începutul anilor 1950, capul Sfintei a fost adus la Catedrala mitropolitană din Craiova, unde se găseşte şi astăzi spre cinstire şi închinare, alături de moaştele Sfinţilor Mucenici Serghie şi Vah şi ale Sfântului Ierarh Nifon, Patriarhul Constantinopolului.

Comentarii Facebook


Știri recente