Sărbătoarea Bunei Vestiri pe stil vechi în lume

Bisericile Ortodoxe surori care utilizează în cult calendarul iulian nerevizuit au cinstit sărbătoarea Bunei Vestiri în data de 7 aprilie.

Patriarhiile Ierusalimului, Rusiei, Serbiei, Georgiei şi Biserica Poloniei ţin calendarul pe stil vechi, la acestea adăugându-se Mitropolia Basarabiei, Episcopia Daciei Felix şi mănăstirile din Muntele Athos.

Mitropolia Basarabiei

Mitropolitul Petru al Basarabiei a slujit în parohia Sf. M. Mc. Dimitrie din localitatea Florițoaia Veche, raionul Ungheni.

În cadrul Sfintei Liturghii, teologul Florin-Gabriel Costin a fost hirotonit diacon pe seama parohiei din Florițoaia.

Cu prilejul acestui mare praznic, Preasfinţitul Părinte Antonie de Bălţi a oficiat Sfânta Liturghie la biserica „Sfinţii Martiri Brâncoveni” din Soroca. 

De Buna Vestire, Episcopul Basarabiei de Sud, Preasfinţitul Părinte Veniamin a liturghisit în biserica cu hramul Sfânta Cuvioasă Parascheva din localitatea Chioselia Mare, Protopopiatul Cahul.

Mitropolitul Petru slujind Liturghia. Foto credit: Mitropolia Basarabiei.

Sfântul Munte

Cu prilejul acestui mare praznic, în Sfântul Munte au fost prezenţi doi ierarhi români: Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, şi Preasfinţitul Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului.

Mitropolitul Teofan a prezidat Sfânta Liturghie la hramul Chiliei „Buna Vestire” a Schitului Lacu.

Ierarhul l-a hirotonit preot pe ierodiaconul Paisie, viețuitor al Schitului Lacu, a cărei obște se află sub ascultarea Ieroschimonahului Ştefan Nuţescu. Ierodiaconul Paisie este bibliotecar al Schitului şi are şi ascultarea de traducător.

La Schitul Prodromu a slujit de hramul Bunei Vestiri Preasfinţitul Părinte Ambrozie. Episcopul Giurgiului a participat, după liturghie, la procesiunea „Panaghia” cu icoana praznicului „Bunei Vestiri”.

Mitropolitul Teofan la Chilia Buna Vestire – Schitul Lacu. Foto credit: Basilica.ro

Patriarhia Ierusalimului

Preafericitul Părinte Teofil, Patriarhul Ierusalimului, a slujit în Biserica „Buna Vestire” din Nazaret.

Alături de Preafericirea Sa au slujit: Mitropolitul Chiriac de Nazaret, Arhiepiscopul Aristarh de Constantina, şi Arhiepiscopul Metodie de Tabor.

Din soborul slujitor a făcut parte şi arhim. Teofil Anăstăsoaie, reprezentantul Patriarhiei Române la Locurile Sfinte şi Superiorul Aşezămintelor Româneşti de la Ierusalim, Ierihon şi Iordan.

Preafericitul Părinte Teofil al Biserica Buna Vestire din Nazaret. Foto credit: Patriarhia Ierusalimului

Patriarhia Moscovei

La Moscova, cu prilejul acestei mari sărbători, Sfânta Liturghie de la Catedrala „Bunei Vestiri” a fost prezidată de Preafericitul Părinte Patriarh Kirill.

În cadrul liturghiei, Preafericirea Sa a hirotonit ieromonah pe ierodiaconul Alexius Turikov.

După citirea evangheliei au fost rostite rugăciuni în contextul împlinirii a 50 de ani de slujire clericală a Preafericirii Sale, în data de 7 aprilie 1969 fiind hirotonit ierodiacon.

Preafericitul Părinte Patriarh Kirill. Foto credit: Patriarhia Moscovei

Patriarhia Serbiei

Preafericitul Părinte Irineu, Patriarhul Serbiei, a slujit în Catedrala Sfinţii Arhangheli din Belgrad.

În cadrul slujbei, Preafericirea Sa a hirotonit diacon pe teologul Nikola Mićaković.

Patriarhul Serbiei slujind liturghia în Belgrad. Foto credit: Patriarhia Serbiei.

Biserica Ortodoxă a Poloniei

Anul acesta, sărbătoarea Bunei Vestiri a coincis cu duminica a patra din post, a Sfântului Ioan Scărarul.

Cu acest prilej, Preafericitul Părinte Sava, Mitropolitul Varşoviei, a slujit la hramul parohiei Sf. Ioan Scărarul din districtul Wola, Varşovia.

La finalul liturghiei, în semn de apreciere pentru activitatea desfăşurată, Mitropolitul Sava a acordat părintelui paroh Adam Misijuk dreptul de a purta mitră.

Mitropolitul Sava acordând mitra preotului Adam Misijuk. Foto credit: Biserica Poloniei

Foto credit: Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente