Sărbătoarea Bunei Vestiri în Transilvania

Numeroase lăcașuri de cult din Transilvania și-au sărbătorit hramul la sărbătoarea Bunei Vestiri, primind cu această ocazie binecuvântări arhierești. Cu acest prilej a fost cinstită îndeosebi Maica Domnului, cea care a primit cu bucurie vestea minunii dumnezeiești de la Arhanghelul Gavriil.

Prima biserică a românilor din Sibiu, cu o vechime de peste 200 de ani, și-a serbat hramul. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înalt Preasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, care a oferit bisericii un fragment din moaștele Sfântului Ierarh Andrei, Mitropolitul Transilvaniei. Sibienii au participat în număr foarte mare la hram și au avut posibilitatea să cinstească odoarele de preț, așezate într-o raclă din lemn sculptat, sfințită de ierarh tot în această zi. În sobor s-au aflat decanul Facultății de Teologie „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu, pr. Aurel Pavel, protopopul Ioan Coșa, cei trei preoți slujitori de la biserică și alți preoți. Răspunsurile liturgice au fost date de corul bisericii, iar la Sfânta Împărtășanie au venit foarte mulți credincioși. În cadrul Sfintei Liturghii, teologul Laurențiu Gârleață a fost hirotonit diacon, iar la sfârșit a fost oficiat un Parastas pentru ctitorii, preoții, ierarhii și binefăcătorii bisericii.

„În așteptarea în sfântă rugăciune, aproape de Sfânta Sfintelor, Tânăra Fecioară a primit această Veste mare. Această Bună Vestire se numește în termeni grecești «Ton Evanghelion», adică vestea Evangheliei. Din acest eveniment descris în Evanghelia de astăzi reținem minunea vestită. Îngerul Gavriil aduce Fecioarei vestea Cerului”, a spus IPS Mitropolit Laurențiu în cuvântul de învățătură. Pr. decan Aurel Pavel a citit actul de donație a moaștelor, ce dovedește autenticitatea acestora. IPS Mitropolit Laurențiu i-a felicitat pe credincioși pentru dorința de a avea un fragment din moaște în biserică. Mulțumirile din partea preoților și a credincioșilor din cele trei parohii au fost transmise de pr. Constantin Mitea.

Sărbătoare și în Mitropolia Clujului

Hramul Mitropoliei Clujului, Maramureșului și Sălajului a fost marcat la Catedrala mitropolitană din Cluj-Napoca, unde Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Înalt Preasfințitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, înconjurat de un sobor din care au făcut parte Preasfințitul Efrem, Episcop de Seleucia, Preasfințitul Evlogie, Episcop de Adrianopol, Înalt Preasfințitul Timotei, Arhiepiscop al Aradului, Preasfințitul Petroniu, Episcopul Sălajului, Preasfințitul Vasile Someșeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Clujului, și Preasfințitul Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului. PS Evloghie a vorbit despre bucuria Maicii Domnului când a primit vizita îngerului. „Să simțim și noi bucuria aceasta pe care a simțit-o Născătoarea de Dumnezeu atunci când i s-a arătat Arhanghelul și i-a spus că va zămisli și-L va naște pe Mântuitorul lumii, Iisus Hristos. Este un eveniment unic și, într-adevăr, mare pentru că Născătoarea de Dumnezeu este singura, din sămânță omenească, aleasă să primească în sine pe Însuși Dumnezeu”, a spus Episcopul de Adrianopol.

IPS Andrei a evidențiat importanța sărbătorii pentru mitropolie. „La rang de mitropolie, arhiepiscopia a fost ridicată printr-o hotărâre a Sfântului Sinod în anul 2005, iar în 2006, de Buna Vestire, a fost întronizat primul mitropolit, vrednicul de pomenire Bartolomeu Anania. A rânduit Dumnezeu ca tot într-o zi de Buna Vestire, acum doi ani, să fiu instalat și eu ca al doilea Mitropolit al Clujului, de către Preafericitul Părintele nostru, Patriarhul Daniel. Noi dăm slavă lui Dumnezeu că ne-a îngăduit să avem astăzi această sărbătoare frumoasă”, a spus ierarhul.

În ziua hramului, a fost sfințită crucea de pe cupola capelei noului sediu al Facultății de Teologie Ortodoxă. Slujba a fost oficiată de IPS Andrei alături de PS Efrem, PS Evlogie și PS Vasile Someșeanul. Au participat pr. prof. dr. Vasile Stanciu, decanul facultății, profesori și studenți. IPS Andrei a oferit diplome de aleasă cinstire constructorilor campusului, iar PS Evloghie a oferit pr. Vasile Stanciu o icoană cu Sfântul Ioan de Rila, patronul spiritual al Institutului Teologic din Sofia. Clădirea facultății va fi inaugurată în toamna acestui an, conform directorului economic al arhiepiscopiei, Sorin Câlea.

Sfințirea paraclisului Mănăstirii Pătrângeni

Luni, 25 martie, Mănăstirea Pătrângeni s-a îmbrăcat în haine de sărbătoare pentru a marca hramul lăcașului de cult și prezența, în mijlocul obștii monahale și a închinătorilor, a Înalt Preasfințitului Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei. Ierarhul, înconjurat de un mare sobor de preoți și diaconi, a oficiat slujba de târnosire a paraclisului mănăstirii și Sfânta Liturghie.

IPS Irineu a spus: „Ne bucurăm ori de câte ori sfințim o nouă biserică. Prin slujba de sfințire, biserica devine «loc sfânt și îngeresc, Împărăția lui Dumnezeu, cerul în mic, loc de mântuire», cum o numește Sfântul Ioan Gură de Aur. În spațiul liturgic, sfânt și sfințitor este prezent Hristos cu darurile Împărăției Sale. Dar aici coboară și Maica Domnului, ca să ne dea ajutorul necesar, căci «Ea are milă de toți și-i miluiește pe toți», cum zice Sfântul Siluan Atonitul”.

Mănăstirea Pătrânjeni s-a ridicat pe vatra unei foste mănăstiri distruse de generalul Bucow. În 1993 s-a reînființat lăcașul de cult, iar în prezent cuprinde biserica veche din 1910, biserica nouă, un corp de chilii, sala de conferințe, trapeza și un altar de vară.

Hramul Mănăstirii „Buna Vestire” din Oradea

Preasfințitul Sofronie, Episcopul Oradiei, s-a aflat în mijlocul obștii monahale de la Mănăstirea „Buna Vestire” din Oradea, cu prilejul hramului și a săvârșit Sfânta Liturghie unită cu Vecernia, înconjurat de un sobor de ieromonahi, preoți și diaconi, în biserica mare a mănăstirii, în prezența a sute de credincioși din Oradea, dar și din alte colțuri ale eparhiei. În cadrul slujbei, ierarhul a hirotonit preot pe diaconul Călin Daniel Pădurean, pentru Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Parohia Șuștiu, Protopopiatul Beiuș. Noul hirotonit a primit și hirotesia de duhovnic.

Mănăstirea „Buna Vestire” din Oradea s-a înființat în 1997, în jurul unei biserici din localitatea cu numele Episcopia Bihor, construită în 1936 de Armata Română. Între 1998 și 2007, monahiile de la nou-înființata Mănăstire „Buna Vestire” s-au îngrijit de restaurarea bisericii, resfințită de PS Sofronie la 1 iulie 2007. Aici s-au mai ridicat un altar de vară, cu un paraclis la demisol, corpuri de chilii, stăreția cu un paraclis, o clădire pentru activitățile de asistență socială, noile sfinte altare fiind târnosite de PS Sofronie.

(Articol publicat în Ziarul Lumina, Ediția de Transilvania, la data de 27 martie 2013)

Comentarii Facebook


Știri recente