Sărbătoarea Botezului Domnului în fiordurile Norvegiei

De Praznicul Botezului Domnului, duminică, 6 ianuarie 2013, Preasfințitul Episcop Macarie al Europei de Nord a săvârșit Sfânta Liturghie împreună cu un sobor de preoți și diaconi în biserica Parohiei Ortodoxe Române Sfintele Mucenițe Filofteia, Tatiana și Suniva din orașul Bergen, de pe coasta de vest a Norvegiei, acest oraș fiind supranumit și „Poarta fiordurilor”, după cum ne informează site-ul episcopiascandinavia.se.

În cadrul Liturghiei, după rugăciunea amvonului, s-a organizat o procesiune, cu prapori și icoane, la fiordul din apropierea bisericii, unde s-a săvârșit sfințirea mare a apei și au fost binecuvântați cu Aghiasma Mare numeroșii credincioșii care au participat la slujbă. La final, potrivit Tradiției ortodoxe, arhiereul a aruncat Sfânta Cruce în apă, fiind ridicată de unul dintre credincioșii care au intrat în apa fiordului pentru aducerea Sfintei Cruci. Fiecare dintre acești credincioși din Bergen, care sub grija preotului paroh Andrei Marius Pop au împlinit această frumoasă rânduială, au primit din partea Preasfințitului Macarie mai multe daruri. După slujbă, s-a organizat tradiționala agapă frățească.

În anii precedenți, Preasfințitul Episcop Macarie a participat de Praznicul Bobotezei la procesiunile de ridicare a Crucii la Marea Nordului, în orașul suedez Göteborg și la Marea Baltică, în capitala Suediei, Stockholm. Anul trecut, procesiunea de Bobotează s-a organizat în sudul Suediei, în orașul Jönköping, lângă lacul Vättern care este cel de-al doilea lac ca mărime (cu o suprafață de 1899 de km²) dintre cele circa 96.000 de lacuri din Suedia.

Comentarii Facebook


Știri recente