Sărbătoare românească la Otlaca Pustă – Ungaria

Duminica a VI-a după Sfintele Paști a fost prilej de sărbătoare pentru românii ortodocși din Parohia Otlaca Pustă din Ungaria. Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Ortodox Român al Ungariei și Preasfințitul Părinte Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, au sfințit noul paraclis de lemn al Parohiei cu hramul „Sfântul Gheorghe”. Credincioșii de aici au aniversat cu acest prilej și împlinirea unui secol de la înființarea Parohiei, dar și de la ridicarea bisericii din zid cu hramul „Înălțarea Domnului”, informează TRINITAS TV.

Soborul de ierarhi a oficiat în continuare Sfânta Liturghie. Cuvântul de învățătură a fost ținut de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Timotei.

Din soborul slujitor au făcut parte preoți și diaconi de la mai multe parohii românești, atât din țară, cât și din Ungaria. Delegatul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel a fost Pr. Ioan Armași, secretarul Sectorului relații bisericești, interreligioase și comunități bisericești externe al Patriarhiei Române.

„A fost o zi de bucurie pentru că iată o nouă biserică care a început să fie zidită de la punerea pietrei de temelie a ajuns să fie dusă la bun sfârșit și o nouă poartă a cerului care după 100 de ani după ce ultimul altar al parohiilor Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria a fost așezat la biserica de zid din această localitate, iată ca astăzi a fost din nou sfințită o biserică care va deservi la nevoile acestei comunități”, a mărturisit PS Părinte Siluan, Episcopul Ortodox Român al Ungariei.

„Am revenit în locurile unde am slujit cu câțiva ani în urmă și mă bucur că a fost Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Timotei care a păstorit o vreme aceste locuri. M-aș fi bucurat să fie prezent și Preasfințitul Părinte Episcop Sofronie al Oradiei care fiind reținut cu treburile eparhiei nu a putut să fie astăzi aici, dar care m-a încredințat și m-a trimis la slujire în această parohie”, a spus PS Părinte Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei

Paraclisul de lemn de la Otlaca Pustă a fost ridicat cu sprijinul Uniunii Europene în cadrul programului de cooperare transfrontalieră Ungaria-România 2007-2013.

La eveniment au participat și credincioși din Comuna maramureșeană Petrova, înfrățită cu Otlaca Pustă. Răspunsurile liturgice au fost date de corul masteranzilor Facultății de Teologie din Arad.

Comentarii Facebook


Știri recente