Sărbătoare Ortodoxă în Cehia și Slovacia

În perioada 23-25 mai 2013, în Biserica Ortodoxă din Ținuturile Cehiei și Slovacia, au avut loc o serie de manifestări cu caracter liturgic și cultural, pentru a aniversa 1150 de ani de la sosirea în părțile Moraviei Mari a Sfinților Chiril și Metodie.

Evenimentul a fost onorat de prezența Patriarhului Ecumenic Bartolomeu. Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, a reprezentat Biserica Ortodoxă Română Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul ortodox român al Ungariei.

„Bucuria cehilor și a slovacilor ortodocși a fost cu atât mai mare cu cât în anul acesta, pentru prima dată sărbătoarea s-a bucurat și de o recunoaștere sporită și un sprijin consistent din partea autorităților de stat. Momentul central al acestor manifestări l-a constituit, după cum era și firesc, slujirea comună a Sfintei Liturghii sub protia Sanctității Sale, a Patriarhului Ecumenic Bartolomeu la MikulÄice, pe locurile unde se păstrează până astăzi ruinele bisericii întemeiate de Sfinții Chiril și Metodiu. Mă bucur că prin binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel am putu reprezenta Biserica Ortodoxă Română la acest eveniment și consider că bucuria comuniunii frățești interortodoxe trăite la astfel de ocazii reprezintă una dintre cele mai mari binecuvântări pe care Dumnezeu le revarsă asupra noastră, a ortodocșilor, dar și asupra întreg neamului omenesc”, a declarat pentru TRINITAS TV PS Părinte Siluan Episcopul Ortodox Român al Ungariei.

Credincioșii s-au putut închina la un fragment din moaștele Sfinților Chiril și Metodiu.

Comentarii Facebook


Știri recente