Sărbătoare locală instituită la Măgirești în memoria celui de-al 50-lea Episcop al Hușilor

„Sărbătoarea dedicată Episcopului Ioachim Mareș se va repeta an de an, în amintirea Preasfinției Sale”, a declarat Câdă Ionică, primarul comunei Măgirești, sâmbătă cu ocazia inaugurării unui bust pentru cel de-al 50-lea Episcop al Hușilor în localitatea natală.

Festivitatea a început cu o slujbă de pomenire pentru fostul Episcop al Hușilor (4 iulie 1996 – 24 aprilie 2009), informează Deșteptarea.

A urmat sfințirea bustului amplasat în vecinătatea Bisericii cu hramul „Nașterea Maicii Domnului” din comună.

Primăria și Parohia Măgirești au organizat cu acest prilej împreună cu Fundația culturală „Urmașii răzeșilor găzari de pe Valea Tazlăului Sărat” un simpozion în care a fost evocată personalitatea ierarhului.

Manifestarea a cuprins de asemenea un program muzical susținut de Corul oneștean „Pro Musica” precum și proiecția filmului „In memoriam Ioachim Mareș, episcopul Hușilor”.

De numele Episcopului Ioachim Mareş se leagă proiectul Catedralei „Înălţarea Domnului” din Bacău, Preasfinția Sa fiind cel care a pus piatra de temelie a lăcașului de cult. Conform dorinţei sale testamentare, a fost înmormântat în cripta de la demisolul catedralei.

Părintele Patriarh Daniel a afirmat în mesajul transmis la înmormântarea ierarhului (27 aprilie 2009) că acesta „va rămâne în memoria noastră ca fiind un ierarh misionar, un păstor harnic şi un dinamic slujitor liturgic, prin fidelitatea sa faţă de credinţa şi tradiţia ortodoxă, fiind în acelaşi timp un bun iconom şi un om darnic”.

Foto credit: Deșteptarea.ro

Comentarii Facebook


Știri recente