Sărbătoare la Gledin, satul Sfântului Pahomie

O serie de manifestări culturale și religioase se desfășoară în Parohia Gledin, Protopopiatul Bistrița, cu ocazia pomenirii de către Biserica Ortodoxă, pe 14 aprilie, a Sfântului Ierarh Pahomie, Episcopul Romanului, potrivit „Ziarul Lumina”.

Sărbătoarea de la Gledin debutează azi, 13 aprilie, cu a doua ediție a colocviilor de la Gledin pe tema „Sfântul Pahomie – istorie și duhovnicie”, conform celor precizate de parohul Ioan Titieni. La evenimentul ce se va desfășura de la ora 16:00 participă personalități ale mediului academic și cultural din Transilvania, între care pr. prof. univ. dr. Ioan Chirilă, prof. univ. dr. Mircea Gelu Buta, Nicolae Băciuț, preotul Ioan Pintea, protopopul Alexandru Vidican și profesorul Oliv Mircea. Programul manifestărilor continuă de la ora 18:00, cu slujba Vecerniei Mari, iar de la 19:00, cu Taina Sfântului Maslu, urmată de Privegherea de noapte.

Duminică, 14 aprilie, în ziua pomenirii Sfântului Pahomie de la Gledin, Înalt Preasfințitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, va oficia Sfânta Liturghie. Ierarhul și soborul de preoți, împreună cu mulțimea de credincioși, participă apoi la vernisajul expoziției de pictură realizate de copiii din Gledin și din împrejurimi, coordonați de prof. Daniela Riciu de la Reghin.

Sărbătoarea va continua cu inaugurarea Centrului cultural „Sfântul Pahomie”, ridicat în ultimii doi ani, ce include o capelă închinată Sfântului Pahomie, o clădire ce găzduiește Biblioteca „Iacob Stamate” și un centru pentru pelerini.

Sfântul de la Gledin

Sfântul Ierarh Pahomie de la Gledin a fost canonizat în 2007, la propunerea vrednicului de pomenire mitropolit Bartolomeu. Sfântul Pahomie s-a născut în jurul anului 1674, în satul bistrițean Gledin, primind la botez numele Petru. A intrat de tânăr ca frate la Mănăstirea Neamț, unde a fost tuns în monahism. S-a nevoit la Lavra Pecerska, unde l-a cunoscut pe Sfântul Dimitrie al Rostovului, căruia i-a devenit ucenic. În 1706 s-a întors la Mănăstirea Neamț, alegând ulterior sihăstria într-o pădure din munți. A păstorit Episcopia Romanului. Întors la Lavra Pecerska, a trecut la Domnul în 14 aprilie 1724, după ce a îmbrăcat marea schimă sub numele Pimen. Moaștele sale sunt păstrate în Paraclisul „Sfântul Ștefan” din Lavra Pecerska.

Comentarii Facebook


Știri recente