Sărbătoare la Biserica Zlătari din București

Biserica „Zlătari”, situată pe Calea Victoriei din București, a îmbrăcat astăzi, 1 octombrie, veșminte de sărbătoare, cu ocazia praznicului Sfântului Sfințit Mucenic Ciprian și a Sfintei Mucenițe Iustina fecioara.

Evenimentele dedicate celui de-al doilea hram al Bisericii „Zlătari” au început de marți, 1 octombrie, când un sobor de preoți și diaconi a săvârșit slujba Vecerniei unită cu Litia și paraclisul Sfântului Sfințit Mucenic Ciprian. La finalul rugăciunii de seară diac. Ciprian Bâra, directorul teologic al Publicațiilor Lumina, le-a vorbit credincioșilor despre importanța cinstirii Sfântului ocrotitor subliniind importanța comuniunii credincioșilor rugători în jurul aceluiași altar, spre comuniunea deplină cu Hristos.

În această dimineață, racla cu mâna dreaptă a sfântului a fost scoasă afară și așezată cu cinste în partea de sud a bisericii, pentru pelerinii veniți să participe la această sărbătoare. Apoi a urmat Sfânta Liturghie, care a fost oficiată de un sobor de slujitori, după cum informează „Ziarul Lumina”.

Părintele Florin Șerbănescu, consilier patriarhal, Sectorul cultură și patrimoniu religios, delegatul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, a ținut un cuvânt de învățătură la sfârșitul Sfintei Liturghii relatând credincioșilor cele mai importante momente din viețile celor doi sfinți mucenici, Ciprian și Iustina: „Suntem reuniți astăzi în bucuria slujbei de hram a acestei biserici și întru această bucurie și lumină dorim să ne îndreptăm gândurile noastre de recunoștință către patronii acestui lăcaș de închinare, către Sfântul Mucenic și arhiereu Ciprian și către Sfânta Muceniță Iustina, care au fost împreună pătimitori în ziua de 2 octombrie, anul 304. Ei au apărat până în ultima clipă a vieții lor credința creștină și au fost martirizați, tăindu-li-se capetele din porunca împăratului roman Dioclețian. Așa s-a împlinit mucenicia acestor iluștri mărturisitori și următori ai lui Hristos, care au trecut prin ușa cea strâmtă care este Mântuitorul Hristos, după cum am auzit în Evanghelia de astăzi. «Eu sunt ușa: De va intra cineva prin Mine, se va mântui; și va intra și va ieși și pășune va afla» (Ioan 10, 9). Aceste cuvinte ale Domnului Hristos le-au simțit Sfinții Ciprian și Iustina și și-au construit viața asemenea unui con, lucru pe care trebuie să ni-l actualizăm și noi. Viața, însușindu-ne de la înaintașii noștri, care au fost următori lui Hristos, este într-o alegorie frumoasă asemenea unui con, care are o rază foarte mare atunci când ne naștem și pe măsură ce ne ridicăm pe verticala conului, raza în chip paradoxal se îngustează. Noi facem niște opțiuni în viață, iar acestea îngustează raza noastră de mișcare, deoarece noi ne ridicăm pe verticală în acest timp. Care este punctul din vârful conului care dă sens acestei construcții? Este ce am auzit astăzi în Evanghelie adică Mântuitorul Iisus Hristos. El este ușa prin care trebuie să intrăm și să ieșim asemenea sfinților prăznuiți astăzi, pentru a gusta viața veșnică”.

La final părintele consilier patriarhal Florin Șerbănescu a transmis tuturor celor prezenți binecuvântarea Patriarhului României.

În încheiere, părintele paroh Nicolae Dascălu, consilier patriarhal, a mulțumit membrilor comitetului parohial care s-au jertfit și au pregătit câte o gustare pentru credincioșii participanți la slujbă, credincioșilor care benevol au dăruit la rândul lor alimente și flori pelerinilor, precum și tuturor celor care s-au implicat în buna desfășurare a evenimentului, De asemenea, au fost prezenți Cristian Tudorache, viceprimar Sector 3, București și deputatul Florin Alexe. La final, preoții slujitori au săvârșit o slujbă de pomenire a ctitorilor Bisericii „Zlătari”.

Comentarii Facebook


Știri recente