Sărbătoare la Biserica Buna Vestire din Iași

Credincioșii din mai multe parohii ieșene s-au rugat împreună în ajunul hramului Bisericii „Buna Vestire” din Iași. Vecernia unită cu Litia a fost săvârșită de Înalt Preasfințitul Teofan, alături de un sobor de 25 de preoți și diaconi, după cum informează Ziarul Lumina, Ediția de Moldova.

Biserica „Buna Vestire” din Iași a fost neîncăpătoare duminică seara de numărul mare de credincioși care au participat la Vecernia unită cu Litia, prilejuită de hramul acestui sfânt lăcaș. Slujba a fost săvârșită de Înalt Preasfințitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, alături de un sobor de 25 de preoți și diaconi. Din soborul slujitorilor au făcut parte mai mulți părinți de la Centrul eparhial Iași și de la parohiile și mănăstirile din Arhiepiscopia Iașilor. Răspunsurile la strană au fost oferite de grupul psaltic al parohiei „Buna Vestire”.

La final, pr. Toma Gradinaciuc, protopop al Protopopiatului Iași 1, a remarcat că ziua de 24 martie a fost una cu totul deosebită pentru Biserica noastră, întrucât s-a serbat Duminica Ortodoxiei. Părintele protopop Toma Gradinaciuc a adăugat că pentru parohia „Buna Vestire” din Iași este o mare bucurie pentru că la sărbătoarea din ajunul hramului a slujit Înalt Preasfințitul Teofan. A urmat cuvântului părintelui Iulian Necula, consilier al Sectorului economic-financiar al Arhiepiscopiei Iașilor.

„În decursul anilor, așa cum am văzut în arhiva bisericii și la părintele Constantin Barna, căruia i-am succedat, hramurile parohiei au fost întotdeauna prilej de mare sărbătoare. Înainte de 1989 părintele Constantin Barna organiza aici unul dintre cele mai frumoase hramuri. Ca cel care îl succed, am datoria de a duce pe mai departe ceea ce părintele a lucrat pentru ca Maica Domnului să fie lăudată în această biserică pe care o ocrotește. Bucuria noastră este mare astăzi (n.r. duminică) pentru că hramul este trăit deplin prin prezența Înalt Preasfințitului Teofan”, a spus pr. paroh Iulian Necula. Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a amintit în cuvântul de învățătură rostit că sărbătoarea Bunei Vestiri este mărturisirea cea dreaptă a Mântuitorului Hristos. „Ortodoxia este credința dreaptă în Fiul lui Dumnezeu. La plinirea vremii, prin bunăvoința Tatălui Ceresc, prin adumbrirea Duhului Sfânt, Mântuitorul coboară în pântecele Fecioarei Maria în ziua Bunei Vestiri. Buna Vestire este mărturisirea dreptei credințe în coborârea lui Dumnezeu pe pământ și în nădejdea urcării omului la cer. Maica Domnului devine sălaș binecuvântat, cer, chivot și disc în care se așază Hristos Domnul. De pe 25 martie până pe 25 decembrie Biserica Îl sărbătorește pe Hristos din pântecele Fecioarei Maria, care așteaptă să se nască, să viețuiască printre oameni, să ia asupra Lui păcatele lor, să le țintuiască pe cruce, să moară și să învieze pentru ei, pentru a-i ridica de-a dreapta Tatălui Ceresc”, a explicat Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.

Înalt Preasfințitul Teofan și-a exprimat bucuria de a fi alături de soborul preoților și de credincioși la hramul Bisericii „Buna Vestire” din Iași. Sărbătoarea hramului a continuat ieri-dimineață cu Agheazma mică, Acatistul Bunei Vestiri, Utrenia, Sfânta Liturghie și Parastasul pentru ctitori.

Comentarii Facebook


Știri recente