Sărbătoare înălțătoare la Biserica Bărboi

Preasfințitul Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, alături de un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit duminică, 24 noiembrie 2013, Sfânta Liturghie la Biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” – Bărboi din Iași. Slujba a fost prilejuită de împlinirea a 25 de ani de când lăcașul de închinăciune a fost redeschis, după ample lucrări de reabilitare și reconsolidare, inițiate de vrednicul de pomenire patriarh Teoctist Arăpașu, informează doxologia.ro

Biserica Bărboi din Iași a aniversat prin rugăciune împlinirea a 25 de ani de când a fost redeschisă și resfințită de Părintele Patriarh Teoctist. Pe lângă enoriașii din parohie, la Sfânta Liturghie au participat numeroase personalități ale Iașului care au avut un rol deosebit acum un sfert de veac la demersurile pentru repararea sfântului lăcaș. Au mai fost prezente autoritățile locale și profesori de la mai multe universități ieșene, apropiate Bisericii Bărboi. La orele dimineții, Preasfințitul Ioachim Băcăuanul a fost întâmpinat în fața străvechiului lăcaș de închinăciune de soborul preoților și de numărul mare de credincioși. A urmat Sfânta Liturghie, oficiată de Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, răspunsurile la strană fiind oferite de Corul „Aletheia” al Bisericii Bărboi din Iași, dirijat de drd. Mirabela Castillo. După citirea Sfintei Evanghelii, Preasfințitul Ioachim Băcăuanul a adresat un cuvânt de învățătură în care a vorbit despre semnificațiile Evangheliei din Duminica a XXX-a după Rusalii. „Tânărul din Evanghelia de astăzi (n.r. duminică) și-a pus problema ontologică, întrebându-L pe Iisus ce să facă pentru a moșteni viața veșnică. Hristos a văzut în acest tânăr un căutător. Tânărul care a venit la Mântuitorul nu avea o legătură cu Dumnezeu, însă era preocupat de aceasta. Dumnezeu ne cheamă la plinirea vremii, prin Mântuitorul Hristos, să facem legătura dintre a avea și a fi. Între a avea și a fi trebuie să punem a face și a iubi. În această zi, Tatăl Ceresc ne învită la acțiunea de a face prin a iubi. Când vom ajunge în transcendentul divin El se va recunoaște în noi și în faptele pe care le-am făcut spre slava Sa”, a explicat PS Ioachim Băcăuanul. În cadrul slujbei a fost pomenit vrednicul de amintire patriarh Teoctist, considerat al doilea ctitor al Bisericii Bărboi din Iași.

Binecuvântări pentru lucrarea săvârșită la Biserica Bărboi

Părintele paroh Constantin Andrei a mărturisit că parohia Bărboi a trăit „momente înălțătoare” în ziua de 24 noiembrie. „În aceste clipe, inimile noastre se bucură pentru că în acest lăcaș de închinăciune a curs rugăciunea, care continuă și în prezent. Ani la rând, după redeschiderea Bisericii Bărboi, credincioșii au venit aici și s-au întâlnit cu Dumnezeu”, a spus pr. paroh Constantin Andrei, care a amintit apoi dificultățile întâmpinate în timpul lucrărilor de reparații realizate la edificiul închinat Sfinților Apostoli Petru și Pavel. Preasfințitul Ioachim Băcăuanul a citit apoi mesajul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, la aniversarea a 25 de ani de la resfințirea și redeschiderea bisericii „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” – Bărboi din municipiul Iași. Preafericirea Sa a mulțumit părintelui paroh Constantin Andrei pentru invitația de a participa la „momentele liturgice solemne și culturale” prilejuite de acest moment, exprimându-și regretul „că programul prestabilit la Patriarhie nu permite participarea la acest moment de bucurie și sărbătoare spirituală”. În finalul mesajului, Patriarhul României a adresat „felicitări și binecuvântări pentru toată lucrarea care s-a săvârșit la Biserica Bărboi cu multă dăruire și iubire jertfelnică”.

„Să avem cât mai multe biserici care se restaurează”

PS Ioachim Băcăuanul a mărturisit celor prezenți că a vizitat de mai multe ori Biserica Bărboi pe timpul reparațiilor, întrucât îl însoțea în calitate de diacon la Catedrala mitropolitană din Iași pe Patriarhul Teoctist, la acea vreme Mitropolit al Moldovei și Sucevei. În același timp, Preasfinția Sa a mulțumit Înaltpreasfințitului Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, pentru bucuria oferită de a sluji la Biserica Bărboi: „Nădăjduim că binecuvântarea Înaltpreasfinției Sale a fost dăruită de noi în cadrul Sfintei Liturghii de astăzi (n.r. duminică)”. Pr. Marian Timofte, consilier al Sectorului administrativ bisericesc al Arhiepiscopiei Iașilor, a transmis binecuvântarea Înaltpreasfințitului Teofan cu prilejul împlinirii a 25 de ani de la redeschiderea Bisericii Bărboi. „Ne dorim să avem cât mai multe biserici care se restaurează și reiau chipul frumos pe care l-au avut inițial. În astfel de momente, trebuie să mulțumim lui Dumnezeu pentru că i-a ajutat pe toți cei care s-au implicat în lucrările de reconsolidare și restaurare. Dumnezeu să primească jertfa celor care întrețin frumusețea acestui sfânt lăcaș de referință pentru municipiul Iași”, a afirmat pr. Marian Timofte.

Comentarii Facebook


Știri recente