Mai multe parohii și mănăstiri din țară și din diaspora își sărbătoresc hramul în Duminica a II-a după Rusalii, închinată Sfinților Români. După săvârșirea slujbei Vecerniei în ajun, duminică se va săvârși slujba Utreniei și a Sfintei Liturghii. În zi de hram, credincioșii organizează agape creștine, dând de pomană pentru sufletele celor adormiți.
Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât la 20 iunie 1992 ca ‘de acum și până la sfârșitul veacurilor, în întreaga Biserică Ortodoxă Română să se numere cu sfinții și să se cinstească după pravilă cu slujbă specială și cu acatist toți sfinții din neamul românesc, știuți și neștiuți, pentru a căror cinstire se instituie ‘Duminica Sfinților Români’, care va fi așezată în calendarul Bisericii noastre, în fiecare an, a doua Duminică după Pogorârea Duhului Sfânt, arătându-se prin aceasta lucrarea Sfântului Duh în Biserica noastră de-a lungul veacurilor’.
La Mănăstirea ‘Duminica Sfinților Români’ din Arhiepiscopia Bucureștilor, sărbătoarea hramului începe încă din această seară, cu săvârșirea slujbei Privegherii, iar mâine va fi săvârșită Sfânta Liturghie. Părintele protos. Petru Ungureanu, starețul mănăstirii, ne-a oferit câteva detalii despre istoricul mănăstirii și despre sărbătoarea hramului: ‘Fericitul întru adormire patriarhul Teoctist, ctitorul mănăstirii noastre, a rânduit ca biserica de aici să aibă hramul ‘Duminica Sfinților Români’, în semn de prețuire și de evlavie către acești ocrotitori ai întregului popor român. La prăznuirea Sfinților Români îi invităm și-i așteptăm pe toți credincioșii care au evlavie și pot să ni se alăture în rugăciune și în lauda acestor sfinți înaintași ai noștri, care sunt deopotrivă pildă și rugători fierbinți către Dumnezeu pentru țara și neamul nostru, pentru că acum, mai mult ca oricând, avem nevoie de rugăciunile lor.’
Daruri pentru copiii seropozitivi la Parohia ‘Sfinții Români’ – Trapezului
În Sectorul 3 din Capitală se află situată pe strada Trapezului Biserica ‘Sfinții Români’. ‘Sărbătoarea hramului începe în această seară cu săvârșirea Vecerniei, a Acatistului Sfinților Români, iar a doua zi cu Utrenia și Sfânta Liturghie. Toți credincioșii care vor participa la sărbătoarea parohiei noastre vor primi câte un dar. De asemenea, nu vom uita nici de cei pe care îi avem în grija noastră, copiii seropozitivi din Căminul ‘Casa Crinului’ și copiii cu dizabilități majore din Căminul ‘Casa Soarelui”, a spus părintele paroh Ion Mărăcineanu. Părinții slujitori ai bisericii Parohiei ‘Sfinții Români’ se implică și în proiectele educaționale ale parohiei, și în promovarea tinerilor care participă la olimpiadele de religie. Biserica este prevăzută cu un demisol, unde a fost amenajat un paraclis, o capelă mortuară și o sală pentru întrunirile catehetice. Tot în Capitală, Sfinții Români vor fi cinstiți cu ocazia hramului bisericii de către credincioșii din Parohia ‘Duminica Sfinților Români’ din cartierul Ferentari.
În sărbătoare se vor afla mâine și Mănăstirea ‘Sfinții Români’ de la Muncel, din Arhiepiscopia Alba Iuliei, și Mănăstirea Mărcuș din județul Covasna. La Mănăstirea Zosin din județul Botoșani va avea loc duminică sfințirea celor 17 clopote ale mănăstirii, cu prilejul celui de-al doilea hram al bisericii. Slujba va fi săvârșită de arhim. Ioan Harpa, exarh al zonei Botoșani, alături de un sobor de preoți, și va avea loc după săvârșirea Sfintei Liturghii. Tot mâine își vor mai sărbători hramul Parohia Ortodoxă Română din Essen – Germania, Parohia Ortodoxă Română din Dublin, Irlanda. (Articol publicat în „Ziarul Lumina” din data de 25 iunie 2011)