Sărbătoare în bisericile Sfântului Mucenic Dimitrie

Românii au avut dintotdeauna evlavie față de sfinții militari, dovadă fiind marele număr de biserici ctitorite în cinstea acestora, însuși Sfântul Voievod Ștefan cel Mare avându-l pe steagul său de luptă pe Sfântul Gheorghe. Pe întreg cuprinsul Patriarhiei Române avem sute de biserici ridicate în cinstea acestor sfinți, Sfântul Mare Mucenic Dimitrie fiind unul dintre iubiții ocrotitori ai lăcașurilor noastre de cult, atât în țară, cât și în străinătate.

Acum, când Biserica Ortodoxă îl prăznuiește pe Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, sute de biserici sunt în sărbătoare, deoarece este ziua în care îl sărbătoresc pe ocrotitorul lor. Credincioșii împreună cu preoții lor înalță rugăciuni către sfântul lor protector pentru a mijloci la Tronul Preasfintei Treimi să se milostivească pentru sănătatea lor.

Numai în Arhiepiscopia Bucureștilor sunt câteva zeci de biserici care au acest hram, însă Sfântul Dimitrie ocrotește nu doar biserici din țară, ci și din diaspora românească.

În București, credincioșii au posibilitatea să participe la slujba hramului la mai multe biserici, cum ar fi ‘Sfântul Dumitru – Poștă’, Biserica Parcul Rahova I, Biserica Ceauș Radu sau ‘Sfântul Dumitru – Colentina’. De asemenea, și în județul Ilfov, în protopopiatele Arhiepiscopiei Bucureștilor avem numeroase biserici ridicate în cinstea sfântului militar, cum ar fi ‘Sfântul Dumitru – Bragadiru’, ‘Sfântul Dumitru’ din Copăcenii de Jos, ‘Sfântul Dimitrie’ din Vidra, precum și în localitatea Afumați, în Periș, în Surlari, în Ploiești, în Palanga, în Ploieștiori, în Tătărani, în Urlați, în Bara, în Ceptura de Sus, în Grădiște, în Mireș, în Tisa, în Coțofenești, în Făget, Iazu, Matita, Ogretin, Poiana Vărbilău, Surani, Șipotu, Ștefești, Vălcănești, Câmpina, Podul Cheii, Cocoreștii Misli, Cocoreștii Capli.

De asemenea, și o serie de mănăstiri au fost ridicate în cinstea Sfântului Dimitrie sau au drept unul dintre ocrotitori pe acest sfânt, cum ar fi Mănăstirea Căldărușani din comuna Gruiu.

Priveghere și acatiste la Sfântul Dimitrie

Ziua hramului este una deosebită pentru fiecare dintre biserici, însă în cele care îl au protector pe Sfântul Dimitrie, programul liturgic este unul mult mai intens decât de obicei. Slujbele au început ieri, în ajunul sărbătorii, când preoții au săvârșit Vecernia sau Privegherea, iar astăzi dimineață Acatistul sfântului, Sfânta Liturghie și Parastasul pentru ctitorii și binefăcătorii sfintelor lăcașuri de închinăciune care s-au mutat în veșnicie. De asemenea, ca semn al iubirii aproapelui și pentru ca și cei nevoiași să se bucure așa cum se cuvine de marea sărbătoare a comunității, majoritatea parohiilor care au hram oferă și pachete sau câte o agapă pentru cei mai puțin norocoși.

Procesiune la Craiova de hramul catedralei și ziua orașului

Sărbătoare este și în Mitropolia Olteniei, unde Catedrala mitropolitană și orașul Craiova își prăznuiesc ocrotitorul. Aici, ieri, în ajunul prăznuirii Sfântului Mare Mucenic Dimitrie a fost săvârșită slujba Privegherii. După slujbă a fost programată tradiționala procesiune cu moaștele Sfinților Nifon, Tatiana, Serghie și Vah, care se găsesc în Catedrala mitropolitană. Procesiunea s-a desfășurat pe traseul: catedrală – Biserica ‘Sfântul Gheorghe Vechi’ – Universitate – Prefectură – Biserica ‘Sfântul Ilie’ – catedrală. La întoarcere, racla cu cinstitele moaște a fost așezată pe esplanada catedralei, spre închinare tuturor credincioșilor. Preoții slujitori au săvârșit în continuare Acatistul Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir.

Astăzi, în ziua praznicului, Înalt Preasfințitul Irineu, Mitropolitul Olteniei, împreună cu arhierei din Sinodul Mitropolitan, preoți și diaconi, oficiază Sfânta Liturghie în Catedrala mitropolitană, după cum ne informează Ziarul Lumina.

Și în Moldova sunt zeci de biserici care își sărbătoresc astăzi ocrotitorul. În Iași, există patru biserici în sărbătoare. Biserica ‘Sfântul Dimitrie’ – Balș, ‘Sfântul Dimitrie’ – Misai, Biserica ‘Intrarea Domnului în Ierusalim’, unde se sărbătorește cel de-al doilea hram, și cea din curtea Brigăzii 15 Mecanizate ‘Podu Înalt’. De ziua Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, Mănăstirea Rătești din județul Buzău își prăznuiește cel de-al doilea hram. Se vor bucura prin slujbe de Priveghere și Liturghie cele câteva zeci de călugărițe cu viață de obște, dar și pelerinii care vor trece pragul așezământului monahal.

Hram la ‘Sfântul Dumitru – Poștă’

Una din bisericile din Capitală care își sărbătorește astăzi hramul este Biserica ‘Sfântul Dumitru – Poștă’. Situată pe strada Franceză nr. 3, vizavi de Teatrul de Comedie, lângă o altă biserică veche, Stavropoleos, în sfântul lăcaș se află o raclă de argint dăruită de episcopul Constandie Filitti (episcop al Buzăului între 1793 și 1819), care adăpostește părticele din moaștele a patru sfinți: Sfântul Haralambie, Sfântul Pantelimon, Sfântul Antipa al Pergamului și Sfântul Cuvios Nicanor.

Biserica ‘Sfântul Dumitru’ este un lăcaș de cult atestat la 1650 și era așezat la ‘poarta de sus a Curții domnești’. În decursul timpului a cunoscut mai multe perioade de ruină, fapt care a dus la rezidirea ei de două ori: 1741 și 1819 (de când datează lăcașul de azi). Lăcașul este cunoscut ca ‘Biserica de Jurământ’ pentru că în trecut aici se făceau jurămintele solemne. Împricinatul, pârât sau reclamant, de față fiind arhiereul și preoții, se încingea cu brâul Preacuratei și, în fața ușilor împărătești, jura că va spune adevărul. În biserică se află și mormântul ctitorului, episcopul Constandie, dar și singura icoană din București a Sfântului Apostol Iuda Tadeu, unul din cei 12 ucenici ai Domnului.

Săpăturile arheologice efectuate pe locul de pe lângă casele boierilor Bălăceni au atestat faptul că, la începutul secolului al XVI-lea, a existat aici o biserică de lemn. Este foarte probabil ca primul lăcaș de cult de pe acest loc să fi fost distrus de ienicerii lui Sinan Pașa, așa cum se întâmpla cu multe biserici din acea vreme.

‘Sărbătoarea hramului din acest an a început cu slujba Vecerniei și a Litiei, urmată de o procesiune cu sfintele moaște ale Sfântului Haralambie, Sfântul Pantelimon, Sfântului Antipa al Pergamului și Sfântului Cuvios Nicanor. În ziua hramului credincioșii care vin la biserică vor asista la Utrenie și apoi la Sfânta Liturghie, iar apoi la Parastasul pentru ctitori și binefăcătorii sfântului lăcaș. La final, persoanele nevoiașe vor primi pachete cu alimente’, a explicat părintele paroh Mihai Gojgar.

Sfânta Liturghie va fi săvârșită de un sobor de preoți.

Comentarii Facebook


Știri recente