Sărbătoare de hram la mănăstirea vâlceană Mălaia

În ziua cinstirii Sfântului Mărturisitor Ioan Rusul, luni, 27 mai 2013, Înaltpreasfințitul Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, împreună cu Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, au vizitat tânăra obște monahală a Mănăstirii „Înălțarea Sfintei Cruci” din comuna Mălaia, județul Vâlcea, cu prilejul prăznuirii celui de-al doilea hram al înălțătoarei chinovii de pe Valea Lotrului.

Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a fost oficiată în prezența Înaltpreasfințitului Arhiepiscop Gherasim de către Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul înconjurat de un sobor de 20 de preoți și diaconi.

La finalul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Emilian a rostit un cuvânt de învățătură în care a elogiat viața mărturisitoare a Sfântului Ioan Rusul, îndemnâdu-i pe credincioși să-l aibă exemplu în credință, smerenie și dragoste față de Mântuitorul Hristos și față de semeni.

Răspunsurile la strană au fost date de către corurile reunite ale maicilor de la Mănăstirea „Pogorârea Sfântul Duh” de la Blănoiu și cele de la Mănăstirea „Înălțarea Sfintei Cruci” în frunte cu maica stareță Ioana Roznov.

După Sfânta Liturghie, Înaltpreasfințitul Părinte Gherasim și Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, împreună cu soborul de slujitori, au sfințit Crucea – Troiță ridicată în incinta sfintei mănăstiri. După slujbă, cei doi Părinți Ierarhi au rostit câte un cuvânt dedicat momentului festiv.

La sărbătoarea Mănăstirii Mălaia au luat parte și Părintele Arhimandrit Vartolomeu Androni, Exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Râmnicului, stareți de la mănăstirile vâlcene, preoți și credincioși din parohiile învecinate, dar și pelerini din țară.

Mănăstirea „Înălțarea Sfintei Cruci” se află pe DN7 – Râmnicu Vâlcea – Sibiu, ramificație la stânga de la Brezoi spre Voineasa (DJ 7A), în comuna Mălaia, pe frumoasa și pitoreasca Vale a Lotrului, situată la altitudinea de circa 700 m.

Piatra de temelie pentru noua biserică a mănăstirii de maici cu Hramurile „Înălțarea Sfintei Cruci” și „Sfântul Măr. Ioan Rusul” a fost pusă la data de 12 iunie 2012, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, de către Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului.

Ctitorii mănăstirii sunt Preotul Ioan Comăneci cu familia, împreună cu Frank Timiș. Ansamblul mănăstiresc de la Mălaia cuprinde biserica mare și un arhondaric pe două nivele cu 25 de chilii.

Biserica este în formă de cruce bizantină, cu pridvor, având lungimea de 37 m. Planul și arhitectura mănăstirii au fost realizate de Părintele Ioan Comăneci. Echipa de constructori a fost formată din viețuitori ai Mănăstirilor „Sfinții Trei Ierarhi” de la Gruiul Lupului și „Pogorârea Duhului Sfânt” de la Blănoiu sub coordonarea Pr. Ioan Comăneci. Obștea mănăstirii cuprinde 7 maici, conduse de monahia Ioana Roznov.

Sfântul Mărturisitor Ioan Rusul s-a născut într-un sat din Rusia, în jurul anului 1690. În războiul ruso-turc din anii 1711 – 1718, fiind soldat în Armata Țaristă a lui Petru cel Mare al Rusiei, Sfântul a fost luat prizonier de către tătari în luptele pentru dezrobirea Azofului, dus la Constantinopol (Istambul) și vândut unui ofițer superior turc, în ținutul Procopie, aproape de Cezareea Palestinei, în Asia Mică.

Tinerii luați prizonieri în acea zonă, au ales să renunțe la credința în Hristos și s-au făcut musulmani. Sfântul Ioan a refuzat apostazia răbdând cu mult curaj torturile și chinurile venite din partea asupritorilor.

Ca prizonier a fost rânduit să îngrijeasca de vite, unde își avea și locul de odihnă. În timp, deși i se oferă o cameră apropiată de grajd, refuză cu vehemență continuând să doarmă alături de animale și mulțumind lui Dumnezeu că l-a învrednicit să se facă următor al smereniei lui Hristos, Cel ce a primit a Se naște într-o iesle săracă, lângă Bethleem. Astfel, prin rugăciunile Sfântului, grajdul se umplea de bună mireasmă. Dormea puțin, se ruga mult și se hrănea cu puțină pâine și apă. Sâmbăta mergea la o biserică închinată Sf. M. Mc. Gheorghe și se împărtășea cu Trupul și Sângele Domnului.

Pentru râvna și nevoința sa a primit de la Dumnezeu darul de a cunoaște momentul trecerii sale la cele veșnice. Preotul care l-a împărtășit înainte de moarte, i-a adus Sfânta Împărtășanie într-un măr, pentru a fi ferit de fanatismul turcilor. După ce s-a împărtășit, a trecut la Domnul, la 27 mai 1730.

În noiembrie 1773, Sfântul Ioan Rusul s-a aratat în vis preotului care îl împărtășise în fiecare sâmbătă, descoperindu-i că trupul său este întreg și neputrezit. Preotul, călăuzit în chip minunat de Dumnezeu, a luat Moaștele Sfântului Ioan și le-a așezat în biserica „Sfântul Gheorghe”.

În anul 1832, Osman Pașa jefuiește biserica „Sfântul Gheorghe” și aruncă în foc Moaștele Sfântului, dorind prin acest gest să se răzbune pe creștini. În mijlocul flăcărilor trupul Sfântului s-a mișcat ca și cum ar fi fost viu, dar nu a ars. A rămas numai o negreală de la jar și de la fum, negreală ce o păstrează și astăzi ca mărturie a minunii de atunci.

După anul 1922, Moaștele Sfântului Ioan Rusul au fost aduse în orașul Procopie, al insulei Evia, din Grecia.

Comentarii Facebook


Știri recente