Sărbătoare arhierească în parohia Înălțarea Domnului – Catedrala mare din municipiul Târgu-Mureș

În ziua praznicului împărătesc al Înălțării Domnului nostru Iisus Hristos la cer, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a oficiat Dumnezeiasca Liturghie în parohia „Înălțarea Domnului” – Catedrala mare din municipiul Târgu-Mureș, care în această zi și-a sărbătorit hramul, după cum ne-a menționat Arhid. Liviu Stanciu.

Răspunsurile liturgice de la strană au fost date de către grupul de muzică bizantină „Justinian Marina” din Targu-Mureș, compus din studenți ai Facultăților de Istorie, Medicină (din Târgu-Mureș) și Teologie (din Alba Iulia).

Catedrala ortodoxă din Târgu-Mureș este un monument reprezentativ al spiritualității ortodoxe românești din Transilvania. Prin ținuta sa arhitectonică, aceasta domină zona centrală a municipiului. În prezent este considerată, din punctul de vedere al suprafeței interioare, drept cea mai mare construcție de acest gen din țară. Impozantul edificiu face parte dintr-un plan de anvergură, de „explozie arhitecturală” a ortodoxiei ardelene de după 1918, căruia îi aparțin și monumentalele biserici din Cluj-Napoca, Alba Iulia, Orăștie, precum și din alte orașe din țară. În prezent, la altarul acestei biserici slujesc Părintele Silviu Negruțiu și Părintele Gheorghe Șincan.

După Sfânta Liturghie, în Cimitirul Eroilor din zona Clinicilor, Înaltpreasfinția Sa a participat la manifestările organizate de către autoritățile județene cu prilejul Zilei Eroilor, oficiind un parastas pentru eroii neamului și asistând la depunerea de coroane și la defilarea Gărzii de Onoare a Garnizoanei Târgu-Mureș. De asemenea, începând cu orele 14.00, în Cimitirul Eroilor de la Oarba de Mureș, înconjurat de oficialități locale și județene și de reprezentanți ai armatei române, Ierarhul nostru a slujit parastasul în cinstea eroilor căzuți în lupta pentru apărarea pământului și a credinței ortodoxe strămoșești și a rostit un cuvânt de învățătură.

Comentarii Facebook


Știri recente