Seria de manifestări dedicate Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, cunoscută sub denumirea de Săptămâna Mare a Sfântului Dimitrie a început duminică cu Sfânta Liturghie, oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Barnaba, Mitropolit de Neapoli și Stavroupolis, la catedrala unde se păstrează moaștele marelui martir creștin.
Cinstitele moaște ale Sfântului Mare Mucenic Dimitrie au fost așezate spre închinare în centrul catedralei, marcând astfel deschiderea oficială a festivităților ocrotitorului orașului Salonic.
Cu acest prilej, de la Mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului” Makrimallis au fost aduse moaștele Sfântului Ierarh Partenie, Episcopul Lampsacului, unul dintre sfinții tămăduitori de cancer pe care Biserica Ortodoxă îl cinstește în data de 7 februarie.
„Săvârșirea unei minuni necesită participarea omului”, a explicat duminică în timpul predicii Mitropolitul Barnaba de Neapole și Stavroupolis.
„Fără cooperarea omului, drumul va fi plin de pietre, iar semănatul nu va da roade, conform pasajului din Evanghelia de astăzi”, a explicat ierarhul referindu-se Pilda Semănătorului.
„Invitația lui Dumnezeu rămâne aceeași în toate timpurile: «Dă-mi inima ta». Dumnezeu și-a oferit mai întâi inima, de aceea așteaptă în schimb dăruirea inimii umane. Numai în acest fel inima va deveni pământ bun și va da «roade de o sută de ori»” , a adăugat Mitropolitul.
Manifestările dedicate sărbătorii Sfântului Mare Mucenic Dimitrie continuă la Salonic până în data de 3 noiembrie și includ oficierea zilnică a Sfintei Liturghii, precum și alte slujbe și manifestări culturale.
Sfântul Mare Mucenic Dimitrie
Mucenicul Dimitrie provenea dintr-o familie nobilă, care își păstra credința creștină în secret. Era admirat nu doar pentru noblețea și frumusețea sa fizică, ci și pentru înțelepciunea și bunătatea de care dădea dovadă. Încă din tinerețe, a devenit strateg și expert în arta militară, fiind numit, în ciuda vârstei sale fragede, general al armatelor Tesaliei și proconsul al Greciei de către împăratul roman Maximian Galerius.
Mucenicul Dimitrie a murit de tânăr, fiind ucis la porunca împăratului Maximian. Acesta aflase că guvernatorul său era creștin și că el îl îndemnase pe un anume Nestor să-l înfrunte pe vandalul Lie – unul din luptătorii preferați ai împăratului. Sfântul Dimitrie a fost aruncat în sulițe, iar Sfântul Nestor, decapitat.
Trupul Sfântului Mare Mucenic Dimitrie a fost inițial îngropat în Salonic, dar în perioada cruciadelor, sau puţin mai târziu, a fost dus în Occident. Moaștele sale au revenit în locul martirajului în anii 1980. Racla cu cinstitele moaște se află în Catedrala Mitropolitană din Salonic, sfântul fiind considerat ocrotitorul spiritual al orașului.
Biserica Ortodoxă face pomenirea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, în data de 26 octombrie.
Foto credit: Mitropolia de Salonic / Flickr