Săptămâna albă sau a brânzei

Credincioșii ortodocși se află începând de luni, 11 martie 2013, în ultima săptămână dinaintea Postului Mare, numită în Biserică Săptămâna brânzei sau Săptămâna albă.

În această săptămână nu se mai consumă carne, iar în zilele de miercuri și vineri se face dezlegare la ouă, lapte, brânză și pește. În calendarele bisericești, pentru aceste zile apare mențiunea harți, un termen popular care desemnează zilele de dezlegare a postului. Este o săptămână pregătitoare pentru Postul Mare și amintește de perioada petrecerii lui Adam și Eva în grădina Edenului, când mâncau numai ce le oferea făptura în mod natural. Perioada se încheie cu Duminica izgonirii strămoșilor neamului omenesc din Rai.

Zilele de miercuri și de vineri sunt aliturgice, adică nu se face Sfânta Liturghie, ci Utrenia, Ceasurile și Obednița, iar ca o pregătire pentru perioada Postului Mare, se săvârșește Pavecernița Mare cu rugăciunea Sfântului Efrem Sirul: ‘Doamne și Stăpânul vieții mele…’.Rugăciunea frumoasă a Sfântului Efrem Sirul se rostește pentru prima dată la sfârșitul Utreniei din miercurea săptămânii lăsatului sec de brânză și încetează în miercurea din Săptămâna Mare.

În această săptămână nu se fac nunți și petreceri, iar duminică, este obiceiul ca credincioșii să-și ceară iertare unii de la alții pentru a începe postul împăcați.

Comentarii Facebook


Știri recente