Săptămâna albă sau a brânzei

Odată cu duminica Înfricoșătoarei Judecăți, creștinii ortodocși au intrat în Săptămâna albă sau „a brânzei”. În această săptămână nu se mai consumă carne, iar în zilele de miercuri și vineri se face dezlegare la ouă, lapte, brânză și pește. Sfinții Părinți ai Bisericii au rânduit această perioadă de pregătire pentru Postul Mare, pentru a nu se face trecerea bruscă de la mâncarea de dulce la cea de post.

„Săptămâna albă sau a brânzei este cea de-a treia a perioadei Triodului ca perioadă de pregătire pentru sfântul și marele Post al Păresimilor, post care ne pregătește pentru marea sărbătoare a Învierii Domnului. Printre rânduielile specifice acestei săptămâni amintim rânduiala pravilei din Postul Mare, așa cum era numită de către Părinții din vechime, Cele două zile aliturgice din această săptămână, miercuri și vineri, când nu săvârșim nici o liturghie și totodată introducerea rugăciunea Doamne și Stăpânul vieții mele la Laudele pe care le săvârșim și purtarea de către slujitorii Bisericii a veșmintelor cernite”, a declarat pentru TRINITAS TV Arhim. Timotei Aioanei, Mare Eclesiarh al Catedralei patriarhale.

La Catedrala patriarhală, programul liturgic va fi unul special.

„În zilele de miercuri și vineri, dimineață vom săvârși Miezonoptica, Utrenia, Ceasurile și slujba Vecerniei. Adăugăm faptul că în ziua de vineri, pe lângă aceste laude pe care le săvârșim de obicei, vom săvârși și Taina Sfântului Maslu așa cum este obiceiul Catedralei Patriarhale”, a mai spus Arhim. Timotei Aioanei.

Anul aceasta, Postul Sfintelor Paști va începe pe 18 martie. Sec de brânză se lasă duminica următoare, zi numită și „Duminica Izgonirii lui Adam din Rai”. Această duminică a fost așezată înaintea intrării în Post pentru a ne aminti de păcatul lui Adam și al Evei care nu au postit la îndemnul Creatorului.

Comentarii Facebook


Știri recente