Săptămâna aceasta va fi vernisată o expoziţie dedicată Marii Uniri la Muzeul din Şcheii Braşovului

Marea-Unire

Expoziția „Pași spre Marea Unire” va fi vernisată miercuri, 9 mai, în cadrul Muzeului din Șcheii Brașovului – Prima Școală Românească.

Scopul expoziției este de a „fructifica impresionantul tezaur de documente” de care instituţia muzeală dispune şi „care dovedesc «pașii» spre Marea Unire” a evidenţiat pr. Vasile Oltean, directorul Muzeului din Șcheii Brașovului.

De asemenea, vor fi prezentate, prin diverse documente şi exponate, cele trei popasuri ale lui Mihai Viteazul în Braşov, Unirea Principatelor prin documentele referitoare la prezența la Brașov a lui Alexandru Ioan Cuza și a unioniștilor moldoveni și munteni.

Un sector al expo­ziției prezintă Războiul de Independență și contribuția brașovenilor la aceste evenimente.

Pentru epoca medievală am oferit în expoziție loc de cinste marelui voievod, Sfântul Constantin Brâncoveanu, expunând hrisoavele și valoroasele sale cărți dăruite românilor din Șchei, precum și documente privind relațiile mitropolitului Antim Ivireanu cu Șcheiul.

Cel mai mare spațiu în cadrul expoziţiei a fost dedicat primului război mondial și evenimentelor care au precedat Marea Unire.

În cadrul expo­ziției se fac referiri și la cei 94 de participanți la Alba Iulia, fiind expuse și documentele Marii Unirii păstrate într-o ediție specială din 1918.

Istoric Muzeu

Muzeul a fost inaugurat în 29 iunie 1961, în timpul Mitropolitului Nicolae Colan.

La inaugurarea muzeului au participat reprezentanţi ai Departamentului Cultelor şi ai autorităţilor locale.

Complexul muzeal este format din mai multe camere și clădiri: Sala de clasă “Anton Pann”, Sala “Diaconul Coresi”, Sala „Cartea şi Cărturarii braşoveni”,  Sala „Cartea, factor de unitate naţională”, Sala cu vatră, Biserica “Sf. Nicolae”, Muzeul “Ex-Libris”, Muzeul „Junii braşoveni”, Muzeul „Tudor Ciortea”.

Foto credit: Ziarul Unirea

Comentarii Facebook


Știri recente