Sănătate pentru sate: Medicii voluntari atrag atenţia la frecvența bolilor cardiovasculare

Medicii voluntari care activează în campania „Sănătate pentru sate” au atras atenţia în ultima ediţie la frecvenţa bolilor cardiovasculare descoperite în rândurile pacienţilor din Lipăneşti. 

„Ca și patologii, au fost în principal pacienți cu dureri în piept, cu angină, care nu s-au controlat de la începutul pandemiei sau chiar mai demult, și care au necesitat ajustarea schemei de tratament, pacienții cu aritmii, pacienți cu hipertensiune, foarte mulți care nu și-au mai luat rețetele, nu și-au mai luat tratamentul”, a declarat dr. Carmen Zaharescu, medic cardiolog. 

Acţiunea a avut loc sâmbătă, 27 martie 2021, în comuna Lipăneşti, unde 75 de localnici au beneficiat de consultații gratuite oferite de medici specialiști în cardiologie, oncologie și dermatologie.

La această activitate au participat 16 voluntari de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului, dintre care 7 personal medical și 9 personal auxiliar. După efectuarea triajului epidemiologic, pacienții au beneficiat de investigații EKG.

Dr. Cristina Șaptefrați, medic primar obstetrică-ginecologie, a precizat că activitatea de prevenție este întotdeauna foarte utilă pentru paciente.

„Este important să găsim un cancer la începuturile lui sau să prevenim apariția lui prin niște controale periodice. Este foarte plăcut să vezi cum pacienta intră speriată, vorbești cu ea, îi explici despre ce este vorba și pleacă multumindu-ți și spunându-ți: Să vă de Dumnezeu toate cele bune, câte lucruri noi și interesante am aflat”.

Dănuț Prună, coordonatorul voluntarilor de la Paraclisul Catedralei Naționale, a subliniat că ajutorul oferit de voluntari este de un real folos pentru localnici.

„Cunoaștem foarte bine cât de greu le este acestor persoane să se deplaseze 20 de kilometri sau mai mult până la cea mai apropiată unitate medicală care le poate oferi consultaţii de specialitate. Pentru mulți este aproape imposibil să se deplaseze. Bineînțeles, faptul că venim noi aici în mijlocul comunității, le este de mare folos, căci ei vin cu deschidere, preocupându-se, în sfârșit, și de sănătate”, a spus el.

Campania „Sănătate pentru Sate” se desfășoară în baza unui protocol încheiat între Patriarhia Română și Ministerul Sănătății și are ca obiectiv organizarea unor acțiuni medicale cu caracter umanitar, având drept beneficiari persoanele defavorizate din mediul rural.

Până în prezent au fost organizate acțiuni în judeţele Ilfov, Prahova, Maramureş, Argeş, Călăraşi și Giurgiu.

Foto credit: Voluntarii CMN


Abonează-te la newsletter şi fii la curent cu noutăţile

Vă mulțumim că citiți Basilica.ro.

Comentarii Facebook


Știri recente