Sâmbătă va fi sfințită prima biserică românească din Africa

Biserica „Sfântul Apostol Andrei” din Johannesburg, Africa de Sud, va fi sfințită sâmbătă, 30 noiembrie 2019.

Slujba de târnosire a primului locaș de cult românesc de pe continentul african va fi oficiată de Mitropolitul Iosif al Europei Occidentale și Meridionale.

Evenimentul reprezintă încununarea eforturilor comunității românești începute în urmă cu 6 ani când a fost pusă piatra de temelie a bisericii din suburbia Midrand. Lucrările au început efectiv din 2014.

În prezent lăcașul de cult este pictat și dotat cu cele necesare, astfel încât în contextul hramului parohiei și al Zilei Naționale a României va avea loc și slujba de sfințire.

Altarul bisericii din Midrand, Johannesburg. ©Facebook / Comunitatea Romana din Africa de Sud

La eveniment este anunțată prezența Ambasadorului României în Africa de Sud, Marius Borănescu.

Parohia din Africa de Sud își are începuturile în anul 2000, când comunitatea credincioşilor români din Johannesburg a întemeiat, împreună cu Părintele Mircea Corpodean, Asociația Creştin-ortodoxă Română „Sfântul Andrei” (SARCOA – Saint Andrew Romanian Christian Orthodox Association).

În ziua de 7 februarie 2002, parohia a fost înregistrată oficial în Registrul Oficial al Companiilor din Johannesburg.

În perioada 2000-2002, sfintele slujbe erau oficiate în spaţii private, iar între anii 2002-2008, românii s-au rugat alături de credincioşi greci, africani şi englezi în Biserica „Sfântul Nicolae al Japoniei” din Brixton. În perioada februarie 2008 – iulie 2008, acestea au avut loc într-o capelă special amenajată în locuinţa preotului din Edenvale.

În 2008, Pr. Mihai Corpodean a fost transferat la parohia românească din Auckland, Noua Zeelandă, comunitatea parohială din Johannesburg fiind preluată de tânărul preot Răzvan Tatu.

Pr. Răzvan Tatu. ©Facebook / Comunitatea Romana din Africa de Sud

De la venirea sa în Africa, serviciul liturgic a fost oficiat în Biserica „Sfântul Nectarie” din cartierul Orange Grove.

Ulterior, a fost cumpărat un teren în Midrand, unde se află în prezent prima biserică românească din Africa.

Foto credit: Facebook / Comunitatea Romana din Africa de Sud

Comentarii Facebook


Știri recente