Sâmbătă sunt Moșii de toamnă

În prima sâmbătă din luna noiembrie, Biserica Ortodoxă a rânduit să se facă pomenirea celor adormiți, zi cunoscută în tradiția populară ca „Moșii de toamnă”. În toate lăcașurile de cult, după Sfânta Liturghie, se vor oficia parastase de obște pentru cei trecuți la Domnul.

Există mai multe zile de pomenire a morților în Biserica Ortodoxă.

„În afară de faptul că în calendarul nostru creștin fiecare sâmbătă este considerată zi de pomenire a morților cele mai cunoscute sâmbete sunt: Moșii de vară – în sâmbăta dinaintea Pogorârii Duhului Sfânt și Moșii de iarnă – în sâmbăta dinaintea Înfricoșatei Judecăți”, a declarat pentru TRINITAS TV Pr. Lect. Dr. Marian Mihai – Facultatea de Teologie Ortodoxă din București.

De ce se numesc aceste zile de pomenire a celor trecuți la Domnul, „Moși”?

„La fiecare Sfântă Liturghie preotul când iese cu Cinstitele Daruri în mijlocul bisericii pomenește pe strămoși, moși, părinți, frați și surori și pe toți cei adormiți din neamul nostru. Conștientizăm și știm că atunci când plecăm din lumea aceasta nu facem altceva decât să ne adăugăm la neamul nostru, la cei care au plecat din lumea aceasta. Din această cauză amintim despre cei care fac parte din seminția noastră, ne gândim la ei, îi pomenim și cel mai important lucru pe care îl putem face este să săvârșim Sfânta Liturghie pentru ei”, a mai spus Pr. Lect. Dr. Marian Mihai.

O slujbă de pomenire a celor trecuți la Domnul va fi oficiată sâmbătă, după Sfânta Liturghie, și la Catedrala patriarhală.

Comentarii Facebook


Știri recente