Sâmbăta lui Sân†™Toader la Catedrala Episcopală din Giula – Ungaria

În Sâmbăta Sfântului Teodor Tiron, numită în popor și Sâmbăta lui Sân†™Toader, prima sâmbătă din Postul Mare (23 martie 2013), Preasfințitul Părinte Episcop Siluan a săvârșit Sfânta Liturghie Ahierească la Catedrala Episcopală din Giula.

Răspunsurile la strană au fost date de monahiile de la Centrul Eparhial, iar la slujbă au participat și alți credincioși din oraș. La momentul rânduit, mai mulți credincioși au fost împărtășiți de Ierarh cu Sfintele Taine, după cum informează Biroul de Presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria.

Îndată după Sfânta Liturghie, potrivit tradiției, a fost săvârșită și slujba Parastasului pentru odihna sufletelor tuturor celor din veac adormiți întru nădejdea învierii și a vieții veșnice, părinți și frați ai noștri. Între aceștia, Preasfințitul Părinte Siluan a evocat la loc de cinste, în această Sâmbătă, numită „a Sfântului Teodor Tiron”, pe doi dintre preoții de seamă ai Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria care poartă același nume: Părintele Vicar Eparhial Teodor Misarăș (1921-1983), cel de-al doilea Vicar Eparhial al acestei Episcopii, de la înființarea ei în anul 1946, prin hotărârea Congresului Național Bisericesc al Românilor din Ungaria și Părintele Teodor Rocsin (†2002), preot slujitor la Otlaca Pustă din 1958 și până la trecerea sa la cele veșnice. Între credincioșii prezenți la ambele slujiri s-au numărat și membri din familiile celor doi preoți menționați: venerabila Doamnă Preoteasă Maria Misarăș și fiica sa, dar și una dintre fiicele Părintelui Teodor Rocsin.

La sfârșitul slujbei, credincioșii au primit atât anafură, cât și colivă, știut fiind că de această sâmbătă și de numele Sfântului Mucenic Teodor Tiron se leagă și începuturile folosirii colivei în Biserica Ortodoxă.

Comentarii Facebook


Știri recente