Să respectăm perioada pregătitoare dinainte de post?

Imaginaţi-vă că urmează să vă înscrieţi la un concurs ce implică mult efort fizic. Nu vă pregătiţi înainte? În mod cert răspunsul este afirmativ. La fel şi pentru un examen este nevoie de o pregătire intelectuală prealabilă.

Folosind un limbaj plastic, Postul Mare reprezintă un atât un „concurs fizic”, cât şi un „examen sufletesc”, pentru care trebuie să ne pregătim.

În caz contrar, nu o să dăm randament maxim, iar rezultatele noastre vor fi sub aşteptări. Poate în alte cazuri lipsa pregătirii poate fi trecută cu vederea, dar când vine vorba de viaţa duhovnicească această lipsă poate duce la o plafonare spirituală cu urmări dezastruoase pentru suflet.

Postul Mare, cel mai aspru şi lung din perioada anului bisericesc, începe în data de 11 martie.

Biserica a avut în vedere acest aspect şi a rânduit o perioadă preparatorie de trei săptămâni şi patru duminici, în care omul se obişnuieşte treptat cu abstinenţa şi starea duhovnicească specifică timpului liturgic.

Prima săptămână începe cu Duminica Vameşului şi Fariseului – 17 februarie 2019 – al cărei simbolism ne îndeamnă la rugăciune smerită şi la fapte bune. Apoi, zilele de miercuri şi vineri sunt însemnate cu harţi, adică se mănâncă de dulce, ca o întărire a omului în drumul postului care urmează să înceapă.

Următoarea duminică ne prezintă textul evanghelic referitor la Întoarcerea Fiului Risipitor din care învăţăm că pocăinţa sinceră este cheia iertării păcatelor şi a refacerii comuniunii cu Tatăl Ceresc.

Apoi, Duminica Înfricoşătoarei Judecăţi ne arată că trebuie să fim iubitori şi milostivi faţă de semenii noştri, deoarece iubirea milostivă va fi criteriul judecăţii de apoi.

Interesant este că săptămâna de după această duminică pregăteşte şi trupul pentru Postul Mare.

Omul nu mai are voie să consume carne, dar există în acestă perioadă dezlegare la ouă, lapte, brânză şi peşte.

Practic este o etapă de tranziţie de la alimentaţia cu produse din carne la una exclusiv vegetariană, care va urma în perioada postului.

Semnificaţiile ultimei duminici ne descoperă că Adam a fost alungat din Rai pentru că nu a postit şi ne atrag atenţia asupra faptului că putem pierde comuniunea cu Dumnezeu dacă nu începem acest urcuş duhovnicesc pentru a ajunge la Înviere, la Sfintele Paşti.

Nu minimalizaţi perioada premergătoare Postului Mare, ci valorificaţi-o până la ultima clipă pentru că numai aşa veţi putea parcurge postul cu folos!

Foto credit: Arhivă Basilica

Comentarii Facebook


Știri recente