Să nu uităm că era rău cu porcii departe de Tatăl, îndeamnă Episcopul vicar Damaschin | Cum trebuie să fie pocăinţa?

În predica de duminică, Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Sucevei a explicat că pocăinţa trebuie să fie continuă şi însoţită de bucurie şi recunoştinţă.

„Să nu uităm niciodată unde am fost, să nu uităm că era rău cu porcii și cu roșcovele departe de Dumnezeu Tatăl și, cu atât mai mult, să îi mulțumim că ne-a adus înapoi în Casa Lui”, a spus Preasfinţitul Părinte Damaschin Dorneanul în cuvântul rostit la Catedrala din Suceava.

Pocăinţa permanentă

El l-a oferit exemplu pe Fiul Risipitor care nu s-a pocăit doar în momentul acela şi a îndemnat să-i urmăm exemplu printr-o căinţă neîncetată.

„Pocăința permanentă ne menține în starea de iertare, în starea de reabilitare”, a precizat ierarhul.

„Tată, greșit-am la cer și înaintea Ta este strigătul meu de fiecare zi, nu doar în Duminica Întoarcerii, nu doar în Duminica reabilitării și a iertării. De aceea zicem an de an în Postul cel Mare și seară de seară când ne rugăm acasă cu Canonul de pocăință, de pildă, Miluiește-mă, Dumnezeule, miluiește-mă! E vreodată suficient cât zicem? Niciodată.”

Bucuria trebuie să însoţească pocăinţa adevărată, a afirmat Preasfinţia Sa.

„Pocăința adevărată este o pocăință care mă luminează, mă împlinește și mă face și pe mine să mă simt iertat și bucuros. Dacă nu știm să trăim și o bucurie a pocăinței înseamnă că ceva nu a mers bine în întoarcerea noastră”.

„Pocăința mea nu a fost desăvârșită, întoarcerea mea nu a fost cu toată inima. Pentru că atunci când mă întorc cu toată ființa mea las în urmă tot ce am greșit și rămâne locul gol și Dumnezeu îl umple. Și cu ce umple Dumnezeu nu poate decât bucurie să aducă.”

Răspunsurile liturgice au fost date de corul mixt al Catedralei Arhiepiscopale din Suceava.

Foto credit: Sihăstria Putnei

Comentarii Facebook


Știri recente