Să nu desconsiderăm postul, îndeamnă Eclesiarhul Catedralei Patriarhale

Părintele Arhimandrit Clement Haralam, Mare Eclesiarh al Catedralei Patriarhale, a oficiat joi seară slujba Pavecerniței Mari cu cea de-a patra parte a Canonului Mare. La predică, eclesiarhul a adus argumente pentru cei care astăzi desconsideră postul și beneficiile lui.

„Este necesar să ne oprim asupra acestei îndoieli, acum, la începutul Postului Mare, deoarece trebuie să știm și să spunem hotărât că postul este de mare folos și de mare trebuință pentru mântuire”, a spus părintele arhimandrit.

Pentru a sublinia acest lucru, părintele Clement a început cu primul post pe care l-au încălcat Adam și Eva în rai, atunci când Dumnezeu le-a zis: „Din toţi pomii din rai poţi să mănânci, iar din pomul cunoştinţei binelui şi răului să nu mănânci!”.

„Poruncă simplă și ușoară, pe care dacă ar fi păzit-o oamenii s-ar fi bucurat pururea în fericirea raiului, dar, fiindcă n-au păzit-o, au fost izgoniți din rai și întreaga făptură a căzut sub blestem și moartea a venit peste neamul omenesc”.

„De mare trebuință trebuie să fie postul dacă desconsiderarea lui a adus atâtea rele asupra întregii făpturi”, a spus Arhim. Clement Haralam.

Eclesiarhul Catedralei Patriarhale a adus câteva exemple de postitori din Vechiul Testament, apoi a amintit de postul de 40 de zile al Mântuitorului care, deși era Dumnezeu, nu avea nevoie de post, dar a făcut aceasta ca să ne învețe că trebuie să postim.

El a amintit apoi de apostoli, de părinți ai bisericii și de alți cuvioși care „au făcut din post prietenul lor cel mai de ajutor”, dar și de canoanele Sfintelor Sinoade care au reglementat perioadele de post pentru creștini.

”Dintr-o împuținare a credinței și o înțelegere greșită a lucrurilor…

„Cum se face că în vremea noastră postul nu mai este în cinstea cuvenită așa cum am aflat de la înaintași?”, a întrebat părintele.

„Să se fi învechit învățăturile Evangheliei Domnului și hotărârile sinoadelor să nu mai fie bune pentru vremea noastră? Să ne ferească Dumnezeu de asemenea gând. Sfânta Evanghelie și hotărârile Bisericii sunt dumnezeiești, de-a pururi vii și lucrătoare și care trebuie respectate cu toată sfințenia ca să ne putem mântui”.

„De aceea, nu ne putem gândi la faptul că postul nu-și mai are rost. Mai degrabă putem crede că părerile acestea și desconsiderarea postului în vremea noastră vin dintr-o împuținare a credinței și dintr-o înțelegere greșită a lucrurilor. De aceea este necesar să aprofundăm semnificația postului”.

Postul este sănătos

Părintele Clement a explicat în continuare că postul nu se referă doar la hrană, însă și postirea doar din punct de vedere alimentar ajută: „Tot mai multe voci ale oamenilor de știință laudă postul”.

„Supraalimentarea sau îmbuibarea, zic ei, este una din primele trei cauze care aduc cele mai multe suferințe în lume. Antidotul cel mai potrivit este cumpătarea și chiar postul”

Părintele arhimandrit a spus că „în vremea postului, organismul având ceva mai puțin de lucru se odihnește, se reface, își recapătă puterile”.

„Așadar, astăzi, când s-au înmulțit așa de mult bolile, omenirea are nevoie de post mai mult ca altădată”.

„Dar omul nu este nu mai trup, ci și suflet. Iar postul rânduit de Biserică are în vedere nu atât sănătatea trupului cât pe cea a sufletului. Lăcomia pântecelui, de care am amintit mai înainte, nu îmbolnăvește numai trupul, ci și sufletul. Lăcomia este izvorul tuturor relelor”

„Vedeți dar că postul însănătoșește nu numai trupul, ci și sufletul. Nu numai că taie răul din rădăcină, ci ajută și la fapte bune, la creșterea virtuților”, a spus părintele eclesiarh.

Ascultă predica integral în înregistrarea video.

Slujba Canonului Mare se va oficia din nou, integral, în miercurea a cincea din Post, 14 aprilie 2021.

Foto credit: Basilica.ro / Raluca Ene

Comentarii Facebook


Știri recente