Arhim. Clement Haralam: Cum au contribuit mitropoliții Țării Românești la dezvoltarea cultului Sf. Dimitrie cel Nou

Arhimandritul Clement Haralam, Mare eclesiarh al Catedralei Patriarhale, a oficiat joi o slujbă de pomenire pentru patriarhii României și mitropoliții care au păstorit Țara Românească de la aducerea moaștelor Sf. Dimitrie în Capitală (1774).

După slujbă, Părintele Clement a vorbit despre contribuția semnificativă a unora dintre ierarhii comemorați la dezvoltarea cultului Sf. Dimitrie cel Nou.

„Primul dintre ei, Grigore al II-lea, este cel care a primit în Catedrala Patriarhală donația boierului Hagi Dimitrie, care a cumpărat sfintele moaște de la Ivan Petru Saltîkov, generalul rus care trecea prin București și voia să le ducă în Rusia. Și tot mitropolitul Grigore al II-lea, împreună cu Patriarhul Dositei, a alcătuit slujba de pomenire pe care o avem și o cântăm în ziua de 27 octombrie în fiecare an în cinstea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor”.

„Al doilea mitropolit care a contribuit la dezvoltarea cultului Sfântului Dimitrie este Filaret al II-lea care l-a numit, la opt sau zece ani de la aducerea moaștelor, «Ocrotitor al Bucureștilor»”, a spus marele eclesiarh menționând că într-adevăr Cuviosul Dimitrie a ocrotit mult capitala de-a lungul istoriei.

„Al treilea mitropolit care a avut o contribuție decisivă este Mitropolitul primat Conon, care a intervenit la conducerea armatei germane – aflându-ne în Primul Război Mondial în 1918, când s-a dorit scoaterea Sfântului Dimitrie de aici din catedrală și ducerea lui în Bulgaria de către o trupă de bulgari care spuneau că sfântul este al lor. O patrulă germană i-a prins pe cei care au furat moaștele sfinților și i-au dus înapoi”.

„Iar al patrulea mitropolit, dar și patriarh în același timp, este Patriarhul Justinian care, în timpul căruia, în 1955, cultul Sfântului Dimitrie, împreună cu al altor sfinți români, s-a generalizat”, a lămurit Arhimandritul Clement Haralam.


Mitropoliții care au păstorit Țara Românească de la aducerea moaștelor Sf. Dimitrie în Capitală sunt: Grigorie al II-lea, Cosma, Filaret al II-lea, Dositei, Nectare, Neofit, Nifon, Calinic, Iosif, Ghenadie, Atanasie și Conon, precum și patriarhii Miron, Nicodim, Justinian, Iustin și Teoctist.

Foto credit: Basilica.ro / Raluca-Emanuela Ene


Știri recente