Să căutăm Împărăția Cerurilor din copilărie, pentru că nu știm ziua de mâine ce ne aduce: PS Varlaam Ploieșteanul

Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul a spus sâmbătă, la Mănăstirea Samurcășești, din județul Ilfov, că viața Sfintei Cuv. Parascheva ne îndeamnă să căutăm Împărăția Cerurilor din tinerețe și să ne creștem copiii în același duh.

„Învățăm din viața Sfintei Parascheva, care a trecut la Domnul la vârsta de 27 de ani, că noi suntem chemați să ne sfințim viața nu la bătrânețe, așteptând aceste bătrâneți ca să ne întoarcem la Dumnezeu, pentru că vedem cât de multă lume nu mai prinde vremea bătrâneților”, a spus episcopul vicar patriarhal.

„Noi suntem chemați la Hristos de copii: Lăsați copiii să vină la mine și nu-i opriți, că a unora ca acestora este Împărăția Cerurilor, spune Mântuitorul Iisus Hristos. De aceea, în calendar există o mulțime de copii, de tineri și de tinere care, murind în floarea vârstei, pentru ostenelile lor, au fost preamăriți ca sfinți și împreună-casnici ai lui Dumnezeu.”

PS Varlaam Ploieșteanul a oficiat Sf. Liturghie sâmbătă, 14 octombrie 2023, la hramul de toamnă al Mănăstirii Samurcășești. Foto: Ziarul Lumina / Luigi Ivanciu

„Să răspundem chemării Mântuitorului Iisus Hristos așa cum a făcut Sfânta Parascheva: «Dacă voiește cineva să vină după Mine, să se lepede de sine, să-și ia crucea și să-Mi urmeze Mie»”, a subliniat Preasfinția Sa.

„De aceea, trebuie să ne ocupăm de copiii și nepoții noștri din fragedă copilărie, să le sădim în inimă cuvântul lui Hristos, pentru că ele sunt cuvintele vieții veșnice.”

Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul a amin­tit și de aducerea moaștelor Sfintei Parascheva la Mănăstirea Samurcășești, pentru a le adăposti în Al Doilea Război Mondial.

„În anul 1944, în luna martie, moaștele Sfintei Parascheva și ale Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava trebuiau refugiate, pentru a fi puse la adăpost la Mănăstirea Govora din Vâlcea. Acolo a ajuns doar racla Sfântului Ioan, cea a sfintei, printr-o lucrare a lui Dumnezeu, a ajuns aici, la Mănăstirea Samurcășești, unde a rămas vreme de șase luni”, a amintit ierarhul.

„Moaș­tele sfintei au mai fost scoase pentru aproape trei luni în vremea cumplitei secete din 1947, când au fost duse în pelerinaj în județele din zona Moldovei. În ciuda faptului că era deja instaurat regimul comunist, minunile care s-au săvârșit au fost consemnate în diverse documente de arhivă”, a spus părintele episcop vicar patriarhal.

După Sf. Liturghie și Parastasul ctitorilor, au fost rostite rugăciuni și la mormintele ctitorilor din curtea și cimitirul Mănăstirii Samurcăeșești. Foto: Ziarul Lumina / Luigi Ivanciu

Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul a oficiat Sfânta Liturghie împreună cu Pro­tos. Justin Bulimar, sta­re­țul Mănăstirii Plumbuita din Bucu­rești, cu Protos. Gherontie Anton și Ierom. Miron Anton, slujitori la Mănăstirea Samurcăeșești, și cu alți clerici invitați.

PS Varlaam Ploieșteanul i-a pomenit pe ctitorii Mănăstirii Samurcășești sâmbătă, 14 octombrie 2023, la hramul de toamnă al sfântului lăcaș. Foto: Ziarul Lumina / Luigi Ivanciu

După Sfânta Liturghie, a fost oficiată slujba Parastasului pentru ctitori în biserică și s-au făcut rugăciuni la mormintele acestora.


„Sf. Cuv. Parascheva” este al treilea hram al Mănăstirii Samurcășești. În biserica mănăstirii este așezat spre cinstire un veșmânt care a acoperit o vreme moaștele sfintei.

Foto credit: Ziarul Lumina / Luigi Ivanciu

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente