S-a încheiat cursul de formare pentru preoții capelani din Administraţia Naţională a Penitenciarelor

Preoţi Capelani

La Mănăstirea Brâncoveanu-Sâmbăta de Sus, judeţul Braşov, în cadrul Academiei duhovniceşti, a avut loc, în perioada 19 – 23 septembrie 2016, cursul de formare pentru preoții capelani din Administraţia Naţională a Penitenciarelor, informează pr. Ciprian Ioniţă, consilier în cadrul Sectorului Social-filantropic al Administraţiei Patriarhale.

Direcția Reintegrare Socială din cadrul ANP, sub îndrumarea preotului capelan coordonator Florin Smarandi, a organizat acest curs pentru preoţii capelani. La eveniment a fost prezent şi Preasfinţitul Părinte Ilarion Făgărăşeanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Sibiului.

Acţiunea s-a înscris în activitățile de perfecționare continuă a personalului de penitenciare.

La curs a participat, ca delegat din partea Bisericii Ortodoxe Române, preotul Ciprian Ioniţă, consilier în cadrul Sectorului Social-filantropic al Administraţiei Patriarhale, care a analizat stadiul Protocolului de colaborare încheiat între Administrația Națională a Penitenciarelor și Patriarhia Bisericii Ortodoxe Române, în acord cu noile cadre de reglementare. De asemenea, au fost avansate propuneri pentru noi proiecte comune: Pregătirea pentru liberare cu susţinere din partea mediului de provenienţă parohial.

Din partea ANP, Direcţia de Reintegrare Socială, a participat domnul comisar de penitenciare Cristian Sven Petrescu, care a analizat principalele activităţi derulate de preoţii capelani de penitenciare.

În cadrul lucrărilor au fost analizate activităţile Proiectului ,,Mărturisire și Memorie în penitenciarele românești”, ocazie cu care a fost susţinut un cuvânt duhovnicesc de către Părintele Nicolae Bordaşiu, fost deţinut politic în timpul regimului comunist, slujitor la biserica Sfântul Silvestru, din Bucureşti.

De asemenea, a fost prezentat în plen mesajul domnului Secretar de Stat pentru culte Victor Opaschi şi a Consilierului pentru Relaţii Culte Dr. Stelian Gomboş: „Moralitatea şi conştiinţa autentică reprezintă soluția dezvoltării societății românești. Câteva referinţe şi indicii despre legislaţie, etică şi religie: o abordare în contextul libertăţii gândirii, de conştiinţă şi credinţă religioasă precum şi în cel al  globalizării”.  A fost expus şi proiectul de ordin pentru aprobarea Regulamentului privind asistenţa religioasă a persoanelor private de libertate aflate în custodia Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor şi au avut loc diverse ateliere de lucru.

În ultima zi au fost discutate aspecte ale pregătirii iniţiale a preoţilor de penitenciare şi dificultățile întâmpinate în activitatea pastorală, misionară şi a fost comunicată situaţia adaptării la cerinţele de lucru din mediul penitenciar a preoţilor capelani, angajaţi prin concurs în acest an.

Totodată a fost transmisă şi procedura de organizare şi desfăşurare a activităţilor moral-religioase în comunitate cu participarea persoanelor private de libertate, fiind vizionate materiale foto-video relevante.

Preasfinţitul Părinte Ilarion Făgărăşeanul, Episcop Vicar al Mitropoliei Ardealului, a adresat celor prezenţi un cuvânt în care a subliniat nevoia recunoaşterii şi respectării chipului lui Dumnezeu prezent în orice persoană, inclusiv a celor aflaţi în detenţie. Cu această ocazie a oferit tuturor participanţilor cărţi religioase şi albumul de prezentare al Mănăstirii Sâmbăta de Sus.

În cadrul conferinţei au fost vizionate mai multe filme artistice şi documentare privind memoria spaţiului carceral românesc, în perspectiva declarării anului 2017 ca „an al apărătorilor ortodoxiei în timpul comunismului”.

Pe tot parcursul cursului, preoţii capelani au participat la programul liturgic al mănăstirii.

dsc_0262

Comentarii Facebook


Știri recente