„Run for Life” | 400 persoane s-au alăturat luptei împotriva cancerului

Run for life 2018 (3)

Peste 400 de persoane au participa sâmbătă, în parcul bucureștean „Alexandru Ioan Cuza”, la Semimaratonul caritabil „Run for Life”. Evenimentul organizat de voluntarii de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului reprezintă una dintre acţiunile din lungul şir al iniţiativelor de conştientizare, responsabilizare şi solidaritate umană derulate în lupta împotriva cancerului.

Run for life a avut ca obiectiv principal strângerea fondurilor necesare în vederea achiziţionării unui videocolposcop, aparat necesar unor investigaţii suplimentare pentru pacientele al căror rezultat la testul Babes-Papanicolau nu a fost concludent.

În institut sunt echipamente vechi, acum toate testele pentru depistarea cancerului se pot face cu echipamente mult mai performante. Momentan nu avem suficienţi bani să mai cumpărăm echipamente, deoarece s-a investit mult în partea de tratament, a declarat Lidia Kajanto, managerul Institutului Fundeni.

De asemenea, se are în vedere amenajarea compartimentului post-anestezie din cadrul Institutului Oncologic Fundeni. Este necesară amenajarea unui spaţiu dedicat copiilor cărora li se efectuează proceduri de RMN cu anestezie, respectiv, radioterapie cu anestezie.

Întrecerea organizată sâmbăta aceasta a cuprins trei curse distincte de 20, 10 și 3 km. Acțiunea a făcut parte din Campania de prevenție și depistare precoce a cancerului de col uterin, organizată de voluntarii de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului, a declarat pentru Radio Trinitas Dan Prună, coordonatorul acțiunilor de voluntariat.

El a remarcat că astăzi „400 de persoane, 400 de campioni s-au alăturat acestei cauze, şi anume sprijinirea bolnavilor de cancer”.

Cancerul de col uterin poate fi prevenit. Conform analizei Institutului Naţional de Sănătate Publică, România are cele mai înalte rate de incidenţă şi mortalitate prin cancer de col uterin din Europa. Mortalitatea mare este explicabilă prin faptul că, în România, femeile ajung la medic în stadiile tardive ale bolii, când cancerul este invaziv. Dintre toate tumorile maligne, cancerul de col uterin este cel care poate fi controlat şi prevenit cu ajutorul efectuării periodice a testului Babes-Papanicolau.

Toate acțiunile social-filantropice ale Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului sunt derulate de voluntari sub coordonarea atentă a Părintelui Arhimandrit Ciprian Grădinaru.

Evenimentul a fost organizat  în parteneriat cu asociaţiile Club Sportiv Ro, Club Maraton şi Elite Running.

Foto credit: Mihnea Păduraru/ZL

Comentarii Facebook


Știri recente