Ruinele Turnului Țesătorilor, despre care se știa că a fost demolat în anul 1848 și care a funcționat pentru o anumită perioadă de timp ca închisoare militară, au fost descoperite recent în timpul lucrărilor de restaurare a zidurilor Cetății Medievale Sighișoara.
Anunțul descoperirii arheologice a fost făcut luni de către primarul Municipiului Sighișoara, Ioan Iulian Sîrbu, în cadrul unei conferințe de presă.
„După cum bine știți, în municipiul Sighișoara, mai exact în Cetatea Sighișoarei, se lucrează cu fonduri europene, prin PNRR, la un proiect în valoare de 12 milioane de lei, care are ca temă și ca obiectiv principal refacerea tronsoanelor 12, 16 și 22 din zidul cetății. Avem și o veste bună: la tronsonul 12, aici, unde ne aflăm astăzi, am descoperit, împreună cu colegii care se ocupă de acest proiect, fundația Turnului Țesătorilor”, a declarat Ioan Iulian Sîrbu.
„Ne bucurăm foarte mult să vedem că, în continuare, în Sighișoara, scoatem istoria la lumină. Mai avem multe lucruri de descoperit și sunt convins că împreună vom reuși să punem în valoare Cetatea Municipiului Sighișoara așa cum trebuie”, a adăugat acesta.
Directorul Muzeului de Istorie din Sighișoara, dr. Nicolae Teșculă, a vorbit despre importanța descoperirii ruinelor și a descris rolul pe care edificiul l-a avut în istoria orașului.
Construit în secolul 14, a explicat dr. Nicolae Teșculă, „nu era un turn mare, dar este important pentru că aparținea unei bresle importante, cea a țesătorilor, care avea două ramuri: țesătorii în pânză și țesătorii în postav. Ulterior, în secolul al 19-lea, și în secolul 20, Sighișoara va deveni un centru textil extrem de important în țara noastră.”
„În 1846 s-a decis demolarea turnului și se spune că piatra obținută în urma demolării a fost utilizată la pavarea unei părți din străzile Cetății. Este o descoperire importantă”, a adăugat acesta.
Totodată, în timpul săpăturilor a fost descoperit un fragment de ceramică care datează din secolul 13 și care prezintă însemnul unei mărci de olar.
„Este un fragment de culoare roșie dintr-o pastă de argilă amestecată cu nisip destul de fin, iar pe spate are o marcă de olar care se încadrează în secolele 13-14. Aceste mărci sunt rare și au o cronologie aproape exactă”, a explicat arheologul Adrian Șovrea de la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu.
„Istoric, ele se întind din secolul al 9-lea, dar astfel de ceramică, realizată în această formă, ceramică roșie lustruită, este caracteristică pentru primele valuri de coloniști germani care au ajuns în Transilvania. Marca de olar din acea perioadă este o cruce înscrisă într-un cerc, care se regăsește pe spatele acestui obiect ceramic”, a adăugat arheologul.
Foto credit: Iulian Sîrbu / Facebook