Rugăciuni pentru Patriarhul Nicodim în localitatea natală 

Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim a oficiat duminică o slujbă de pomenire pentru Patriarhul Nicodim la biserica din Pipirig, localitatea natală al celui de-al doilea Întâistătător al Bisericii Ortodoxe Române.

Slujba Parastasului a avut loc după Sfânta Liturghie, informează Doxologia.

În omilia sa, ierarhul a vorbit despre ajungerea la asemănarea cu Dumnezeu.

„Ce înseamnă asemănarea cu Dumnezeu? A fi ca Dumnezeu, dar nu după ființă, ci după har, pentru faptul că în har suntem mântuiți. Dacă ne curățim de păcate și nu facem nimic nu înseamnă că suntem mântuiți”.

„Încercăm în viața noastră să dobândim harul lui Dumnezeu. Sfântul Serafim de Sarov spune că «voi, toată viața noastră, nu trebuie să faceți nimic decât să dobândim harul». A dobândi harul, această energie necreată a lui Dumnezeu, se face cu osteneală, cu greutate, de aceea viața omului – ne spune Hristos în Sfânta Evanghelie – nu este simplă”.

La finalul parastasului, părintele paroh Vasile Sandu a rostit un cuvânt de mulțumire, amintind de cel de-al doilea patriarh al României – fiul satului, în contextul Anului comemorativ al Patriarhilor Nicodim Munteanu și Iustin Moisescu.

„Așa cum se vede, oricât m-aș strădui, nu pot să-mi ascund emoția când este vorba de Patriarhul Nicodim Munteanu, fiu al acestui sat, născut în urmă cu 155 de ani.

„Prin voința lui Dumnezeu, am fost binecuvântați ca din această zonă să se ridice din comunitatea noastră – Pipirig – un om ales și slăvit, lumină și îndreptare pentru toți, după cum mărturisea Patriarhul Justinian Marina, Mitropolitul Moldovei în anul 1948”, a spus părintele Vasile Sandu.

Patriarhul Nicodim Munteanu

Patriahul Nicodim Munteanu s-a născut la 6 decembrie 1865, în Pipirig, județul Neamț, într-o familie de țărani credincioși, primind numele de botez Nicolae.

După trecerea la cele veşnice a Patriarhului Miron Cristea, Colegiul Electoral Bisericesc l-a ales pe Nicodim Munteanu ca Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române.

Ca patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, a păstorit în timpuri grele, în timpuri de criză economică și război, iar adesea se afla sub presiunea factorilor politici din țară și din străinătate.

Foto credit: Doxologia

Comentarii Facebook


Știri recente