Rugăciuni de pomenire pentru episcopul Melchisedec, în satul natal

În parohia Gârcina, Protopopiatul Piatra Neamț, a fost oficiată marți, 14 mai 2013, slujba Parastasului pentru episcopul Melchisedec Ștefănescu. Slujba a fost săvârșită de Preasfințitul Ioachim Băcăuanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, potrivit epr.ro. Părintele Valentin Tofan, protopop al Protopopiatului Piatra Neamț, a transmis cu acest prilej mesajul de gratitudine din partea Înalt Preasfințitului Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. Episcopul Melchisedec Ștefănescu a fost comemorat ieri la Gârcina, în satul natal, de clerici și mireni din Arhiepiscopia Iașilor și din Arhiepiscopia Romanului și Bacăului. La orele dimineții, Preasfințitul Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, a fost întâmpinat în fața bisericii din Gârcina de soborul de preoți, de tineri îmbrăcați în costume naționale și de numeroși credincioși. Ierarhul a mers apoi în Biserica „Sfânta Treime” pentru a se închina, apoi s-a îndreptat spre foișorul din cimitirul parohiei, unde a oficiat slujba Parastasului pentru episcopul Melchisedec și pentru părinții vrednicului ierarh, înmormântați la Gârcina. La momentul de rugăciune au participat autorități locale și județene. Părintele protopop Valentin Tofan a menționat că anul acesta se împlinesc 190 de ani de la nașterea episcopului Melchisedec Ștefănescu și 121 de ani de la trecerea la cele veșnice a ilustrului ierarh.

„Pomenirea și manifestările închinate episcopului Melchisedec Ștefănescu reprezintă recunoștința noastră adusă acestui ierarh. Mulțumim Preasfințitului Ioachim Băcăuanul pentru că an de an ne aduce aminte și cinstește memoria episcopului Melchisedec Ștefănescu. Preasfinția Voastră sunteți episcopul care iubiți și scoateți la lumină pe mai marii noștri întru credință. Vă transmit gratitudinea Înalt Preasfințitului Teofan pentru dragostea cu care ne vorbiți și ne amintiți despre episcopul Melchisedec. Mulțumesc doamnei primar Aurora Bălan Lazăr pentru implicarea în toate activitățile închinate episcopului Melchisedec”, a menționat pr. protopop Valentin Tofan.

„Am venit cu toții pentru a lua lumină din lumina lui Hristos”

Preasfințitul Ioachim Băcăuanul a vorbit apoi despre importanța comemorării episcopului Melchisedec și a părinților săi, care au fost un model de familie de preot. Preasfinția Sa a remarcat receptivitatea autorităților locale de a-l comemora pe episcopul Melchisedec, unul dintre cei mai importanți ierarhi ai Bisericii noastre. „Sărbătoarea de astăzi este pusă sub semnul Anului omagial al Sfinților Împărați Constantin și Elena. În cadrul acestei manifestări, pe lângă portretul episcopului Melchisedec, apare și icoana Sfinților Împărați Constantin și Elena”, a spus PS Ioachim Băcăuanul, care a amintit în continuare de demersurile care se fac pentru canonizarea episcopului Melchisedec.

„Preacucernice părinte protopop Valentin Tofan, vă rog să purtați mesajul nostru de dragoste și de mulțumire pentru că am venit în eparhia păstorită de Înalt Preasfințitul Teofan. Am venit cu toții pentru a lua lumină din lumina lui Hristos și pentru a pleca mai departe cu mesajul bucuriei pascale. Mulțumim doamnei primar pentru efortul pe care îl depune la evidențierea personalității marcante a episcopului Melchisedec”, a adăugat Episcopul-vicar al Eparhiei Romanului și Bacăului.

Au urmat un Trisaghion la mormântul părinților episcopului Melchisedec și o procesiune cu icoana Sfinților Împărați Constantin și Elena spre Primăria Gârcina. Pe parcursul procesiunii, corul parohiei Gârcina a intonat mai multe cântări specifice perioadei pascale. După ce s-a ajuns în fața Primăriei Gârcina, a fost dezvelit și sfințit bustul episcopului Melchisedec. În continuare, primarul Aurora Bălan Lazăr a acordat distincții și diplome preoților și clericilor care sunt preocupați de promovarea personalității episcopului Melchisedec, fiu al satului Gârcina din județul Neamț. Preasfințitul Ioachim Băcăuanul a apreciat efortul autorităților locale de a amenaja un bust pentru episcopul Melchisedec Ștefănescu.

Comentarii Facebook


Știri recente