Romii care au pierit în lagăre și robie au fost comemoraţi la Sinteşti

La 167 de ani de la Dezrobire, romii care au pierit în lagăre, deportări şi robie au fost comemoraţi la Parohia „Adormirea Maicii Domnului-Sintești” din judeţul Ilfov.

Evenimentul a început cu Sfânta Liturghie oficiată în limbile română şi romani de un sobor de preoţi, iar răspunsurile liturgice au fost date de un grup de psalţi romi.

După Liturghie, Părintele Marius Căldăraru de la Parohia Glina a susţinut un referat intitulat „Robie și libertate în Hristos”.

„Opusul libertăţii este lipsirea de libertate care este o anomalie a existenței umane, care a apărut pe fondul dorinței de exploatare a celor lipsiți de apărare de către cei care au deținut puterea. Păstrând în minte această idee, adică nefirescul reprezentat de sclavie sau de robie, subliniem că este foarte important să nu uităm că trecutul istoric trebuie să fie analizat în context, adică ținându‑se cont de mentalitățile epocii”.

„Cu alte cuvinte, din nefericire, în trecutul istoriei universale și chiar în istoria recentă, instituția sclaviei sau a robiei a fost un firesc, firescul nefirescului bineînţeles, care înainte de toate a fost fundamentat pe dorința de putere, adică imboldul care încearcă mințile fiecăruia dintre noi, care se pare că l-a fascinat şi încă îl fascinează pe omul de pretutindeni”.

„Robia păcatului este, cel puțin din punct de vedere duhovnicesc, cea mai grea formă de lipsire de libertate”.

„Biserica a cinstit şi cinsteşte memoria romilor care s-au jertfit pentru ţară şi pentru familiile lor”, a subliniat Părintele Marius Căldăraru.

A fost oficiată apoi slujba de pomenire pentru cei care au contribuit la realizarea Dezrobirii romilor din Țara Românească și Moldova în 1856, precum și pentru toți romii decedați în timpul robiei și al Holocaustului romilor din timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Părintele paroh Daniel Gangă de la Parohia Sintești a mulţumit Patriarhului Daniel şi celor implicaţi în activitatea pe care o desfăşoară în comunitatea de romi.

„Nu este foarte comod să te asociezi cu romii. Este un efort emoțional și psihologic foarte mare. Suntem încă la început și, iată, sunt 14 ani de când Dumnezeu m‑a chemat la slujirea preoțească și am avut ca primă chemare de a sluji comunității de romi din Arhiepiscopia Bucureștilor”.

„Mulțumim din suflet tuturor care sunteți prezenți. Mulțumim în acelaşi timp şi Preafericitului Părinte Patriarh Daniel că a binecuvântat lucrarea noastră de astăzi și că ne poartă de grijă. Sunt încă foarte multe lucruri de realizat”, a afirmat părintele Daniel Gangă.

Localitatea Sintești este situată la 10 kilometri de Capitală, în partea de sud a orașului, iar jumătate dintre locuitori sunt de etnie romă.

„Ziua dezrobirii romilor din România” este serbată anual pe 20 februarie, zi care amintește de promulgarea legii pentru eliberarea romilor în anul 1856. Biserica Ortodoxă Română s-a implicat continuu în ajutorarea comunităților de romi din țara noastră.

„Ziua dezrobirii romilor din România” a fost înființată prin legea 28 din 11 martie 2011.

Mai multe imagini, în Galeria Foto.

Citeşte şi:

Foto credit: Basilica.ro / Raluca-Emanuela Ene

Urmăriți-ne pe Twitter: @AgentiaBasilica

Comentarii Facebook


Știri recente