Românii produc cele mai puține deșeuri municipale din Uniunea Europeană

Românii produc cele mai puține deșeuri municipale din Uniunea Europeană. Diferențele dintre țări reflectă obiceiuri diferite de consum și grade diferite de bunăstare economică.

Astfel, în România cantitatea de deșeuri municipale produsă în medie de o persoană este de 287 de kilograme – cifră aflată la o diferență mare față de următoarea țară din listă, Polonia, care produce și ea mult sub media europeană: 346 kg/persoană.

O persoană din Uniunea Europeană a produs, în medie, o cantitate de 505 kilograme de deşeuri municipale în 2020 conform datelor publicate luni de Oficiul European de Statistică (Eurostat). Cifra a înregistrat o creștere cu 4 kilograme față de anul anterior.

În total, în UE, au fost generate anul trecut 225,7 de milioane de tone de deşeuri municipale, în creştere cu 1% faţă de 2019 şi cu 14% faţă de 1995.

Comparativ cu 1995, în 2020, în şapte state membre s-au generat mai puţine deşeuri municipale. România se numără printre ele.

Variaţiile în rândul ţărilor membre UE reflectă diferenţele în obiceiurile de consum şi în bogăţia economică, precum şi în colectarea şi gestionarea deşeurilor municipale.

În 2020, în patru țări au fost înregistrate cele mai multe deșeuri per persoană: în top se află, în  ordine, Danemarca şi Luxemburg (ambele cu 845 kg/persoană), Malta (643 kg/persoană) şi Germania (632 kg/persoană).

În 2020 au fost reciclate 67 de milioane de tone de deşeuri municipale, în UE, cu un milion mai puțin decât în anul anterior. În schimb, a crescut cantitatea de deșeuri casnice reciclate prin compostare.

Foto credit: Freeepik.com

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente