Românii în atenția Episcopiei Italiei

Vineri, 22 martie 2013, la orele 17.00, în cadrul Săptămânii Împotriva Rasismului, Preasfințitul Părinte Episcop Siluan a participat la Conferința „Integrarea Românilor în Italia – între familie și muncă”, organizată de UNAR (Ufficio Nazionale Antidiscriminazioni Razziali / Oficiul Național împotriva discriminărilor rasiale) – din cadrul Președinției Consiliului de Miniștri, în colaborare cu Ambasada României în Italia, potrivit episcopia-italiei.it

Conferința a fost introdusă de domnul Marco de Giorgi, Director General al UNAR și de către doamna Oana Liscan, Secretar II la Ambasada Română din Italia.

În prima parte a întâlnirii, au conferențiat domnul Antonio Ricci, responsabil al Dosarului Statistic despre Emigrație, care a făcut o lectură socio-statistică a prezenței și a integrări românilor în Italia, doamna Nadia Văcaru, de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza de la Iași, care a vorbit despre „Familia românească în străinătate – cu referire la Roma”, si doamna Mirela Videa, atașat pentru probleme de muncă și sociale la Ambasada Română din Italia, a prezentat problemele lucrătorilor români din Italia.

În partea a doua a avut loc o dezbatere la care au participat reprezentanți ai diferitelor asociații românești din Italia care au evocat aspecte pozitive și negative pe care le întâmpină românii în integrarea lor în Italia.

Concluziile dezbaterilor au fost trase, la invitația organizatorilor, în frunte cu domnul Franco Pittau, coordonatorul Dosarului Statistic despre Emigrație, de către Preasfințitului Părinte Episcop Siluan care a subliniat importanța studiilor și a mărturiilor prezentate, care ne permit să avem o imagine mai clară a realităților pe care concetățenii noștri le trăiesc în Italia. S-au evocat lucruri foarte frumoase și realități foarte dure și negative din viața românilor în Italia. Multe sunt lucrurile frumoase, multe sunt lucrurile neplăcute ce se întâlnesc în viața comunității noastre. Integrarea românilor în Italia este bună și superioară celorlalte comunități prezente în Italia, iar problema familiei (familia este un catalizator în procesul de integrare), devine foarte acută datorită sărăciei și a destrămării ei între Romania și Italia, problemă care se răsfrânge de foarte multe ori asupra copiilor. Este evident că procesul integrării este unul complex și care presupune trăirea și cunoașterea propriei identități, dar și cunoașterea propriilor drepturi și obligații, în contextul unei lumi aflate în criza și în care cei care angajează nu au totdeauna interesul de a respecta drepturile angajaților. S-a subliniat și faptul că integrarea românilor în Italia depinde mult de cunoașterea acestora, nu doar prin prisma cronicilor de ziar sau televiziune, adesea negative, ci mai ales prin prisma valorilor noastre personale și generale, poporul nostru fiind purtătorul unor minunate valori spirituale, culturale și de bogate tradiții populare care nu se pot reduce doar la „degustări de mâncare și băutură românească”. De aceea, în final, Preasfinția Sa a invitat pe organizatori să repete cu regularitate asemenea inițiative, iar pe reprezentanții comunității românești prezenți, să se angajeze la promovarea valorilor pe care le poartă în sine poporul nostru, astfel ca „sufletul românesc” și „sufletul italian” să se întâlnească și să-și împărtășească ce au ele mai bun. Aceasta e calea cea mai sigură pentru a înlocui discriminarea cu buna înțelegere și cooperarea spre binele comun.

Pentru ca cei ce citesc prezentul articol să aibă un tablou mai complet, amintim faptul că România are un primat, în Europa, în domeniul emigrației, peste 10 % din populația țării noastre aflându-se în țările Uniunii (în Italia, la sfârșitul anului 2012 erau, potrivit Eurostat, 1.072.342 de români înscriși la primării, iar acest număr este în creștere cu 20%, în ultimii doi ani, în ciuda crizei economice).

La sfârșit, participanților li s-a oferit o broșură cu Drepturile Emigranților și o cartelă socio-statistică privind românii din Italia.

Comentarii Facebook


Știri recente