Românii din Paris au serbat Ziua Națională la Arcul de Triumf și în Catedrala Mitropolitană

Ziua Națională a României a fost marcată în ajunul sărbătorii, vineri, 30 noiembrie 2018, de românii din Paris, la Arcul de Triumf și în Catedrala Mitropolitană din Paris.

Ceremonia de la Arcul de Triumf

La Mormântul soldatului necunoscut de la Arcul de Triumf din Paris, români și moldoveni au serbat o sută de ani de la Marea Unire în prezența Episcopului vicar Marc Nemțeanul al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Europei Occidentale și a mai multor oficialități.

Au fost prezenți Excelența Sa Luca Niculescu, ambasadorul României la Paris și Excelența Sa Emil Druc, ambasadorul Republicii Moldova în Franța.

În cadrul ceremoniei au fost intonate Imnul României, Hora Unirii, dar și Imnul Franței.

Te Deum în Catedrala Mitropolitană

După ceremonia de la Arcul de Triumf, Preasfințitul Părinte Marc Nemțeanul, împreună cu un sobor de preoți și diaconi din Île de France a săvârșit o slujbă de Te Deum cu prilejul zilei Naționale a României.

În cuvântul rostit după Te Deum Preasfinția Sa a evocat imaginea momentelor de la finalul Primului Război Mondial:

„Am participat cu toții în această seară la o ceremonie foarte emoționantă la Arcul de Triumf, unde au fost arborate drapelele României și ale Franței. Anul acesta am sărbătorit atât centenarul Marii Uniri dar și 100 de ani de la semnarea armistițiului ce a dus la încheierea Primului Război Mondial, evenimente cu o însemnătate deosebită ce sunt legate între ele”.

Te Deum de Ziua Națională a României în Catedrala din Paris. Foto: Arhiepiscopia Europei Occidentale

Episcopul vicar a amintit că finalul celor 4 ani de război unde numeroși militari și civili au fost uciși, multe țări au fost devastate, a permis în cele din urmă ca România să se reîntregească în granițele mult dorite de secole.

„Dacă ne-am întoarce în urmă cu 100 de ani am putea găsi o imagine plină de bucurie dar și una de tristețe pentru că vorbim și de văduve alături de milioanele de copii ce au rămas orfani din cauza atrocităților războiului. Nu a fost o bucurie pură, ci una amestecată cu doliu și cu dorințe de revanșă”.

”În inima noastră are loc singura bătălie ce contează

Însă, a continuat, PS Marc, „aceste victorii pe câmpurile de luptă ce ne-au permis astăzi să trăim în patriile noastre, ne amintesc de o singură victorie, cea a dragostei împotriva urii, a lui Hristos împotriva morții, iar câmpul de bătălie este în fiecare dintre noi”.

„Este o luptă ce se duce zi de zi, avem cu toții experiența urii ce se încuibează adeseori în inimile noastre, a judecării aproapelui, a neînțelegerii celuilalt. În inima noastră are loc așadar acest război, singura bătălie ce contează cu adevărat. Este bătălia dragostei și a iertării ce ar trebui să ducă pentru fiecare dintre noi la victoria lui Hristos”, a conchis ierarhul.

Foto credit: Arhiepiscopia Europei Occidentale

Comentarii Facebook


Știri recente